Ett måste i Vietnam

Se hit alla kaffeälskare där ute - i Vietnam tillverkas världens värdefullaste kaffe som exporteras världen över. Vietnamesiskt kaffe har länge toppat listan över smakfulla drycker som tillfredsställer alla kaffeentusiasters smaklökar. Under en vistelse i Vietnam är en kopp av det världsberömda Kopi Luwak-kaffet ett måste. “Cà phê” som betyder kaffe på vietnamesiska är verkligen en grej i sig och något du inte vill missa. Visste du att Vietnam är den näst största kaffeleverantören i världen efter Brasilien? Det säger sig självt att nationens kaffe är uppskattat världen över.

Att smaka på den vietnamesiska godheten är som ett steg in i den vietnamesiska kulturen och att bekanta sig med något som representerar ett lands kultur så som Kopi Luwak representerar Vietnam är något unikt. Det är en upplevelse som garanterat skapar mera förståelse om Vietnams kultur, hur människorna arbetar och vad kaffet betyder för hela nationen. Äran att få fördjupa sig i Vietnams kultur genom en dagsutflykt till södra landets kaffeplantager är en händelse som skapar minnen för livet under en semester i Vietnam.

En ovanlig metod

Det berömda kaffet tillverkas genom en ovanlig metod som fascinerar alla resenärer som besöker Vietnams kaffeplantager. Vackra gröna fält i södra landets bergsområde där kaffebären odlas är bara början och den unika processen börjar vid steg nummer två. För att tillverka vietnamesiskt kaffe används vesslor som äter de röda bären. De vietnamesiska bönderna plockar bären, ger dem till vesslorna som sedan äter och bajsar ut dem. Eftersom vesslorna inte kan smälta bären till 100% resulterar detta i fina kaffebönor som bönderna sedan samlar ihop. Därefter tvättar och torkar bönderna bönorna och processen slutförs genom att rosta och packa in dem.

Vesslorna äter bara de finaste bären vilket bidrar till den höga kvalitén av kaffet. Kopi Luwak, som är världens dyraste kaffe är ett kännetecken för hela landet. Se en kopp av det goda kaffet som en inbjudan till den fantastiska kulturen som Vietnam erbjuder. Att få smaka på Vietnams läckra kaffe är helt enkelt en ära som värderas högt av alla turister.

Vietnam ©TravelBird

En wow-känsla

Kopi Luwak tillverkas i södra Vietnam i en stad som heter Dalat. Om du skall smaka på ett vietnamesiskt kaffe är denna stad platsen där du skall befinna dig. Föreställ dig en härlig dag bland stora plantager där miljontals kaffebär växer och gröna fält täcker vyerna så långt ögat kan nå. På farmen ser du vesslor äta sig mätta på röda bär, bönder som jobbar hårt och experter som mer än gärna delar mig som om kaffets historia. Den unika metoden som skapar Kopi Luwak ger kaffet en speciell smak. Extra rostigt, mera kryddigt och aningen starkare är kännetecken för den goda drycken.

Att få dricka det fantastiska kaffet med stora kaffeplantager framför sig är något utöver det vanliga. Drick en kopp färskt kaffe i den vietnamesiska djungeln, ta en titt på vesslorna som äter kaffebönorna och bekanta dig med lokalbefolkningen som gärna delar med sig om kaffets tillverkning - det kan helt enkelt inte bli bättre än så här. En kaffeutflykt i Vietnam garanterar goda smaker som skapar ett leende på läpparna. En resa till Dalat är utan tvekan en resa till kaffehimlen!