Julbord

Vad är en jul utan ett välfyllt julbord att välja och vraka från? TravelBird ger dig sina bästa tips på julbord i Sverige som har allt du kan önska för att komma i rätt julstämning.

Erbjudanden

Välj avresedatum
0 erbjudande
Hemmagjorda köttbullar, julskinka, Janssons frestelse, sill och prinskorv är alla rätter som hör julbordet till. Med TravelBird hittar du Sveriges främsta julbord från slutet av november och en månad framöver.

Oberoende var i Sverige du bor bör du testa ett klassiskt svenskt julbord. Julbordet brukar ätas av de flesta svenskar på julafton innan eller efter Kalle Anka, men om du redan nu börjar längta efter det smarriga utbudet av maträtter bör du se hit! Redan i slutet av november har vi flera restauranger som bjuder på julbord fullproppat med allt du kan tänka dig vilja ha på för att komma i rätt stämning inför julen. De flesta svenskar tycker om att avnjuta ett klassiskt julbord med Janssons frestelse, köttbullar och julskinka. Men om du är trött på alla dessa år av samma maträtter har du ett stort utbud att välja från. Alternativa julbord så som skaldjur, libanesiska smårätter och sushi finns att hitta i huvudstaden medan Göteborg och Malmö bjuder på julbord i amerikansk och medelhavsstil. För många kan det bli ett antal julbord per år och det kan därför vara kul att sätta en liten touch på julbordet. Välj att avnjuta ditt julbord till en sprakande show eller åk ut i skärgården för en mer avslappnad miljö. Hur du än väljer att uppleva ditt julbord har TravelBird de bästa erbjudandena.

Juletid

Kom i julstämning genom ett välfyllt julbord med massa smaskigheter

Julbord är väldigt uppskattat av de flesta svenskarna men vet vi egentligen varför vi äter detta fantastiska bord av smårätter och vad är de vanligaste maträtterna är?

Mycket av maten som vi har på vårt julbord härrör ända från vikingatiden och utvecklades fram till 1900-talets början till mat så som lutfisk, sylta, gröt, julkorv och dopp i grytan. Därefter blev maten på bordet en viktigare del av julen och man började efterfråga fler olika maträtter som utvecklades till ett stort buffébord med flera smårätter. Idag består ett klassiskt julbord av närmre tjugo olika maträtter.

Enligt många är det svenska julbordet inte komplett utan gravlax, ägg och sill. Detta kan påminna mycket om den maten som serveras på midsommar och man har därför lagt till julskinka, rödbetssallad, prinskorv, köttbullar, Janssons frestelse och vörtbröd för att få en mer variation på de olika bufféborden. Njut av det välfyllda svenska julbordet och kom i riktig julstämning med ett glas julmust eller julöl.

Julbord 2016

Julbord i olika former men vilka är årets trender?

Att julbord står högt upp på svenskarnas traditioner är inte konstigt, men vet ni vilka som är 2016 års trender när det kommer till julbord? Följ med TravelBird och ta reda på vilket julbord svenskarna helst föredrar i vinter.

Julbord med en tillhörande show blir mer och mer populärt. Idag kan du se några av Sveriges mest kända och äskade artister uppträda samtidigt som du njuter av ett fullproppat julbord med den bästa julmaten du kan tänka dig. Carola, Brolle och Måns Zelmerlöv är bara några av de artister som har julshower i samband med julbord. Om du istället är mer intresserad av ett lugnare julbord rekommenderas en båtresa ut i skärgården. Både Göteborgs och Stockholms skärgård är oslagbara under vinterhalvåret när solen glittrar i den kritvita snön och den enastående naturen tar dig med förundran. Sandhamn, Vaxholm, Marstrand och Särö liksom någon av färjorna i Stockholms skärgård tillhandahåller alla julbord.

Julskinkan

Julbord är en tradition i Sverige så väl som i Finland där julskinkan har en viktig plats på bordet

Finland tillhörde i över 600 år Sverige vilket har bidragit till att många av de finska traditionerna liknar de svenska och så klart är även julbord en av dessa.

Det finska julbordet påminner väldigt mycket om den svenska med julskinka, köttbullar, laxar, sillar, lutfisk och grisfötter men visst skiljer det sig också. Till exempel har de tagit bort revbensspjäll och ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål och ersatt de med olika typer av “lådor” som de kallar det, vi skulle nog se det mer som olika typer av pudding. Sötpotatis, morot, kålrot och lever är bara några av de komponenter som de fyller lådorna med. I Finland ugnbakas skinkan istället för att koka den och bli inte förvånad om din glögg smakar mycket vodka. Finnarna häller gärna en rejäl klunk vodka i glöggen under juletid.

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter