1 erbjudande

Resa till Belgrad

Spännande historia, prisvärda restauranger och fantastiska sevärdheter. Åk med TravelBird på din resa till Belgrad och upptäck en av Europas häftigaste städer.
Se mer:
Utvalda filter:
1 erbjudande
Filter Återställ

Belgrad kopplas ofta samman med rik kultur, monument var du än går och ett bra uteliv men Serbiens huvudstad har mer än så att ge.

Belgrad ä Serbiens huvudstad och betyder på Serbiska “den vita staden”. Huvudstaden är en av Europas äldsta och och har styrts av romare, tyskar, turkar, ungrare, bulgarer och serber genom sin historia. Staden har en lång historia av krig och oenigheter vilket har bidragit till att den genom åren blivit förstörd. Kalemegdans är ett fort i Belgrad där de flesta strider ägt rum vilka sammanlagt har varit 115 stycken och har bidragit till att fortet totalförstörts 44 gånger. Det krig som har haft störst påverkan på Belgrad och som de flesta förknippar staden med är Kosovokriget utkämpades mellan år 1998 - 1999. Kriget har sin utgångspunkt i en konflikt som startade i början av 1990-talet mellan Jugoslaviens dåvarande president, Slobodan Milošević,och befolkningen i Kosovo. 24e mars 1999 inledde Nato bombningar mot president Slobodan Milošević för att förhindra den etniska rensning som pågick i Jugoslavien. Det serbiska socialistpartiets högkvarter och den serbiska statstelevisionens byggnad i Belgrad var de två byggnader som bombades och har inte blivit återbyggd vilket gör att du än idag kan följa händelseförloppen när du går förbi husen. Serbien är ett fattigt land efter kriget vilket har gjort att de inte har ekonomin att bygga upp de sönderbombade husen vilka smyckar gatorna och dagligen gör befolkningen påmind om tragedin. Detta gör dock Belgrad till ett billigt land att vistas i och du kan få fina middagar för halva priset av det du betalar hemma i Sverige. Vädret i Balgrad är lite mildare än Sverige där temperaturen under vinterhalvåret ligger på några plusgrader medan sommarhalvåret påminner mycket om Sverige med liknande temperaturer.

Belgrads sevärdheter

Med sin gripande historia med krig mindre än 20 år sedan har staden mycket att se.

Sevärdheterna i Belgrad är många och kommer att ge dig en inblick i krigets historia. Kalemegdan består av den historiska borgen och stadens centralpark som ligger på en höjd där Sava och Danau möts. Borgen är unik i sitt slag och väl värd ett besök under din resa till Belgrad. Öppen dygnet runt, utan vakter och restriktioner är borgen Belgrads mest besökta gratisattraktion som bjuder på vackert landskap, historia, kultur och roliga sevärdheter. Från borgen har du en fantastisk panoramautsikt över hela Belgrad och den vackra floden vilket har gett platsen smeknamnet “det begrundande berget”. St. Sava Temple, eller Hram Svetog Save som det heter på Serbiska, är världens äldsta ortodoxa kyrka och finns att beskåda i Belgrad. Kyrkan har fått sitt namn från Sankt Sava som är en nyckelperson för Belgrad då det var Sava som grundade den serbisk- ortodoxa kyrkan som idag är landets nationella kyrka. Belägen på Vračarplatån, som är den plats där Sankt Savas rester brändes 1595, syns den klart från varje hörn i Belgrad och lyser den ståtligt över staden på kvällen.

För dem som tycker om shopping och gågator är Knez Mihailova, prins Mihailos gata, ett måste. Som ett av landets äldsta och viktigaste monumenta stadsmiljöer skyddas gatan av lagen då flertalet byggnader och hus som ligger på gatan är från 1870-talet. Knez Mihailova är Belgrads huvudgata med flertalet butiker och restaurangen och dagligen passerar tusentals människor gatan då denna vägen är den kortaste mellan Terazije, som är Belgrads största torg, och Kalemegdan. Huvudgatan har även blivit utnämnd till en av Europas bästa shoppingplatser och kommer inte göra dig besviken under din resa till Belgrad. Om du vill besöka andra spännande städer i Europa så finns det flera att välja mellan! Gör en härlig resa till Gdansk, kanske vill du upptäcka mer om Rumänien genom att resa till Bukarest, eller varför inte äta god mat i Italiens matparadis under en resa till Bologna! När man gör resor kan det även vara roligt att bo på så kallade boutique hotel för att göra sin resa lite extra speciell!

Spännande matkultur

Upptäck Belgrads goda delikatesser

Det serbiska köket är en mix av olika matkulturer med sin egen touche. Det serbiska köket har influerats av Ungern, Turkiet och Medelhavet med kött, ostar, färsk pasta och goda desserter. På grund av detta har Serbien en unik blandning av olika traditioner så som de vanligaste efterrätterna i landet som bland annat är Koljivo, baklava, mutterrulle och Sachertårta. Maten är relativt mild med få kryddor och örter där svart- och vitpeppar, paprikapulver, persilja, selleri och nejlika är de vanligaste kryddorna. Matlagning är en starkt serbisk familjetradition där mestadelen av maten tillagas i hemmet. Vanligast är att äta tre mål om dagen så som frukost, lunch och middag men där lunchen är den största och viktigaste måltiden. Vanliga maträtter är sylt och inlagda rätter som förr berodde på den ekonomiska statusen men med åren har blivit en Serbisk tradition. Pljeskavica som är en sorts köttfärs, Cevapi som är grillad köttfärs och Karadjordjeva Snicla som är en schnitzel är alla en del av Serbiens nationalrätter och något som bör smakas under din resa till Belgrad. Att gå ut och äta på restaurang är billigt i jämförelse med Sverige och du kan få en fin trerätters middag för två med vin runt 200 kronor. Om du är på språng och vill äta snabbmat finner du snabbkök du du kan få en hamburgare med närodlade grönsaker för under 30 kronor. Serbien är en av de främsta exportörerna när det kommer till hallon och plommon och landets nationaldryck är Brandy Sljivovica vilket är en sorts en plommonlikör som dricks flitigt i staden. Om du vill fortsätta kvällen har Belgrad ett stort utbud av barer och klubbar som är öppna hela natten och kommer få dig att dansa in på småtimmarna.

Rolig fakta

TravelBird ger dig några bra ord inför din resa till Belgrad.

Rik kultur, bra uteliv och god mat- men för att klara dig under din resa till Belgrad kan det vara bra att veta följande ord. Serbiska är inte närheten av det engelska språket och även fast de flesta i landet talar engelska kan det vara bra att ha koll på några termer innan du reser till Belgrad för att få in rätt beställning när du väl är på plats.

  • Sok är inte något du har på fötterna utan en fruktjuice
  • Nes är inte odjuret som förflyttat sig från Skottland och landat i den Serbiska sjön Sava, utan är helt enkelt en kopp kaffe.
  • Voda är inte en alkoholhaltig dryck utan helt enkelt vanligt vatten.
Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter