8 erbjudanden

Resa till Budapest

Med fascinerande kultur och vacker arkitektur är Budapest en av Östeuropas kronjuveler. Med TravelBird får du ut mest av din resa till Budapest!
Se mer:
Utvalda filter:
8 erbjudanden
Filter Återställ

Budapest är staden som förenar öst- och västeuropa, både geografiskt och kulturellt sett.

Kombinationen av byggnader som fortfarande minns Andra världskriget och ungrarnas lättsamma mentalitet, skapar en stad full av enastående kontraster. Passa på att promenera runt i staden och upplev pulsen av stadens historia och liv. Budapest delas i två delar av floden Donau - på den ena sidan har du Buda och på den andra Pest - och oberoende av varifrån du beundrar floden kommer vyn att lämna dig mållös! Gillar du värme? Förutom att staden bjuder på varma bad avslöjar en undersökning av Budapestguiden att Budapest är en av de varmaste resmålen i Europa, med sina 2000 soltimmar och en genomsnittlig temperatur på ca 35-40°C under sommaren. Älskar du precis som TravelBird att resa i Europa och ge våren en kickstart med en solig cityweekend? Redan under tidig vår och fram till den sena hösten bjuder resor till Budapest på mycket behagliga temperaturer.

Budapest som är Ungerns huvudstad är hem till nästan 1,7 miljoner människor, vilket utgör ca 17% av landets hela befolkning. Den vackra staden består av elva broar, varav nio är tillgängliga för bilar och andra transportmedel. Många av dessa bror, speciellt de centrala, är vad som symboliserar Budapest och dess skönhet. Att promenera från ena sidan till andra och samtidigt njuta av vackra vyer är nästan oslagbart. Om du gör det på kvällen får du dessutom skåda den fantastiska staden då den lyser upp så vackert. Kedjebron öppnades år 1849 och är en av stadens största kännetecken som ofta ses på vykort och andra bilder av staden.

Budapest är utan tvekan en het destination bland kulturintresserade individer runt om i världen. Det stora utbudet av museer, de historiska konstruktionerna, det mäktiga köket och den fantastiska atmosfären är vad som gör Budapest till den fantastiska staden som den är. Här finns oändligt många platser att se och tråkiga stunder är något du får leta länge efter då du befinner dig här. Njut av vackra hotell, god mat och spännande sevärdheter. En magisk semester väntar på dig och vi har plockat fram några tips som hjälper dig att njuta av Budapest till hundra procent!

Tunnelbanan tar dig överallt

Att promenera är gratis och taxi billigt, men att ta sig runt med tunnelbanan som en äkta Budapestbo är både smidigt och roligt!

Budapest äger Europas näst äldsta tunnelbana, efter Londons Underground. Metro - som tunnelbanan kallas i Ungern - är ett fullt fungerande transportmedel som tar dig runt i stan på ett både enkelt och miljövänligt sätt. Med utbyggda metrolinjer som breder ut sig under staden tar du dig smidigt runt på en liten peng, medan du får du prova på att pendla som en äkta lokalbo! Se till att åka med den äldsta linjen, Linje 1, som är värd en tur bara för sin dekor. På väg för att avnjuta en afternoon tea på det klassiskt ungerska caféet Gerbeaur? Res då lätt med tunnelbanan till stationen Vörtös Marty tér, som ligger precis intill caféet. Budapestguiden rekommenderar att köpa en två- eller tredagarsbiljett, om du planerat att stanna en hel weekend i Budapest. Biljetten kostar ca 120 kronor. Är tunnelbanan inte din melodi? Om du hellre vill ta dig runt med taxi, se till att boka via ett av de pålitliga taxibolagen, som City Taxi eller Radío Taxi. Att åka taxi är inte dyrt i Budapest och du tar dig till de flesta ställena i staden för ca 50 kronor, men enligt Ungerska turistbyrån får du ett billigare pris om du ringer och beställer en taxi istället för att vinka till dig en på gatan.

För att kunna välja rätt transportmedel gäller det att veta vad som finns att se. Budapest är rik på attraktioner som fascinerar alla resenärer och här kommer några tips om platser som du inte vill missa under din vistelse i Budapest. Det judiska samhället är stort i Ungern och den första synagogan i Budapest byggdes år 1307. Tyvärr förstördes den i samband med judarnas utdrivande ur landet. Idag kan du dock skåda Europas största och världens näst största synagoga i Budapest - Dohánygatans synagoga som byggdes på 1850-talet är idag en av stadens största attraktioner på Pest-sidan. Mattiaskyrkan är en attraktion på Buda-sidan som visar upp ståtlig arkitektur och fantastiska små detaljer. Kyrkan är belägen nära Budaslottet som erbjuder en magisk vy över staden. Om du gillar vackra vyer uppifrån kan du även ta dig till Gellértberget där den ståtliga floden Donau separerar Buda från Pest.

Magyarisk matkultur

Förkovra dig i landets murriga och aromatiska matkultur - spännande smaksensationer väntar!

Det ungerska - eller magyariska - köket associeras ofta med rätter som goulash och salami, men landets matkultur har mycket mer att erbjuda, med influenser från både Turkiet och Frankrike. Enligt nationalencyklopedin kan det ungerska köket beskrivas som en smältdegel av många matkulturer, som bjuder på både raffinerade och rejäla rätter. Den unika matkulturen i Ungern är ett resultat av det mayerska folkets historia som nomadfolk, där den vandrande livsstilen ledde till att man fick ta vara på det som jorden erbjöd och samtidigt utbytte kunskaper när man stötte på andra kulturer. Så även om du bara reser en weekend till Budapest, passa på att prova några av landets specialiteter, som du garanterat inte stöter på någon annanstans.

Gulasch är en riktig klassiker i det ungerska köket och det är även landets nationalrätt. Du kan därmed räkna med att finna den goda soppan på nästan alla menyer, även om det inte är en ungersk restaurang. 'Langos' är en annan klassiker som säljs vid varannat gathörn. Den friterade degen äts tillsammans med gräddfil och ost, men ibland kan du även äta den med andra fyllningar såsom kött. Detta är det perfekta snackset då du promenerar bland alla sevärdheter i staden. Gräddfil är en populär ingrediens i det ungerska köket och ungrare gillar till exempel att ersätta tomatsåsen på pizzan med gräddfilen. Det må låta konstigt, men faktum är att fyllningen får mera smak på det här sättet. Glöm inte att smaka på något sött då du befinner dig i staden. 'Kürtőskalács' som även kallas för "chimeny cake" är en stor favorit bland alla besökare och det samma gäller den berömda 'Dobos kakan'. 'Palatschinke' som påminner om våra plättar är även värda att smaka på. För fler magiska matupplevelser i Europa, gör en resa till Barcelona eller en resa till Rom!

De heta källornas stad

Ångande heta källor, naturliga mineralsalter och avkopplande massager - passa på att njuta av stadens uråldriga badhuskultur.

Budapest har gjort sig berömt för sina naturligt heta källor och badkulturen som är en av de bästa i världen - missa inte att stanna till på ett av stadens alla span och insup lugnet. Spendera en dag på spa i Budapest och njut av en enkel rening av kropp och själ eller lyxa till det med en massagebehandling. Det är även perfekt att ta en paus och värma sig i de spännande badhusen om man göra underbara höstresor eller besöker staden under vintern! Liksom matkulturen bär även badkulturen i Budapest spår av turkiska influenser och med över 2000 års tradition av termalbad vill du inte gå miste om den ungerska spaupplevelsen! Det finns ett enormt antal span och badhus i Budapest, men valet behöver inte vara svårt, då både större och mindre institutioner erbjuder kvalitativ service till ett rimligt pris. Behöver du tips om vilket spa du ska besöka på din resa till Budapest? Ge det internationellt kända badet Gellért en visit eller spendera en halvdag på Széchenyi - ett av europas största span - som mer liknar ett tempel än ett badhus.

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter