1 erbjudande

Resa till Bulgarien

En resa till Bulgarien tar dig till kontrasternas land. Med TravelBird får du utforska vacker natur och fascinerande arkitektur.
Utvalda filter:
1 erbjudande
Filter Återställ

Den före detta “handels-handen” mellan Europa och Asien är idag en destination som erbjuder historiska sevärdheter och mångsidiga landskap där små byar existerar, där ståtliga berg pryder bakgrunden och där huvudstaden Sofia glänser.

Bulgarien är för många en oupptäckt plats och en resa till Bulgarien är ofta en positiv överraskning för många. Gör en resa till Sofia, huvudstaden där du kan strosa runt och skåda gamla kyrkor med fascinerande historia, äta den traditionella maten som lokalbefolkningen är så stolt över eller besöka intressanta museer. Bulgarien är ett mystiskt och intressant land där skidfält och stränder är belägna, där befolkningen på landsbygden håller fast vid gamla traditioner och där medeltida fästningar existerat samt arkeologiska upptäckter görs konstant. En visit i det fantastiska landet lämnar ingen oberörd och många vill ofta komma tillbaka. Här finns så mycket att se, så mycket att göra och så mycket att njuta av.

Om du gillar konst och historia är Bulgarien den perfekta destinationen för dig. Här kan du skåda vackra religiösa konstverk som ikonmålningar i kyrkor, väggmålningar och träsniderier. Beundra Tsarevets-fästningen som är en av landets mest beundrade konstruktioner, begeistras av Bachkovo-klostret som byggdes år 1083 eller besök det arkeologiska museet för att förtrollas av 6000 år gamla fynd. I Bulgarien finns helt enkelt allt och lite till och förutom historiska monument och konstverk kan du även lägga dig på stranden, ta ett dopp i det blå eller vandra i den vackra naturen om du så önskar. Bulgarien är utan tvekan ett land av kontraster som inte lämnar någon besviken. En vistelse i Bulgarien innebär en hungrig känsla som gör att alla resenärer bara vill veta mer och mer!

Kontrasternas land

Historiska städer, fina stränder, gröna skogar… Här finner du allt och lite till!

Bulgarien är utan tvekan ett land av kontraster. Här kan du spendera dina dagar ute i den gröna naturen, i den fantastiska huvudstaden eller vid den uppfriskande kusten. Här finns något för alla personligheter. Tänk att kunna spendera en varierande semester i landet där du kan sola och bada en dagen, strosa bland vacker arkitektur den andra dagen och vandra i den enastående naturen den tredje. En resa till Bulgarien innebär en semester med många olika aktiviteter som lämpar sig för alla åldrar och enligt allas smak. Den Bulgariska rivieran erbjuder strandsemestrar i högsta grad. Lägg dig på stranden, ta ett dopp i det blå, drick en god drink, läs en bra bok eller delta i vattenaktiviteter. Sunny Beach, Golden Sands, Albena, Ahtopol, Iraklu Beach, Silistar Beach och Sozopol är den Bulgariska rivierans pärlor som du inte vill missa om du är ute efter sol och bad.

Bulgarien är inte bara ett land med vacker kust, utan även ett land med en fascinerande natur och vackra omgivningar där landskapen skapar ett fascinerande intryck. Ståtliga berg och dalar, floder och sjöar, magiska grottor och naturliga fenomen… Ja, listan är oändlig! Här finns mycket att se för alla naturälskare som gillar att vistas ute i den friska luften och beundra världens alla underverk som naturen skapat. Ta dig till Orlovo Oko för den bästa utsikten, besök Ledenika-grottan för att se något vacker, skåda Melnik-pyramiderna för att se häpnadsväckande stenformationer eller åk till The Seven Rila Lakes för att uppleva det mest fantastiska landskapet.

Om du hellre utforskar vacker arkitektur och gamla konstruktioner är huvudstaden Sofia något för dig. Här får du dig en rejäl historielektion som inte lämnar någon oberörd!

Det bulgariska köket

Ett mångsidigt kök där unika recept skapar himmelska rätter.

Vad vore en resa utan den goda maten? Vi på TravelBird har plockat fram några bulgariska maträtter som du bara måste smaka på då du befinner dig i det fantastiska landet. Låt magen fyllas av hemgjorda läckerheter! En resa till Bulgarien innebär goda maträtter i allas smak. Den bulgariska befolkningen börjar ofta med en läcker sallad - väldigt enkelt och gott samt den perfekta förrätten. “Shopska” är en traditionell sallad i Bulgarien som består av hackade tomater och gurka, toppat med en saltig ost och persilja. “Snezhanka” är en sallad som består av gurka, yoghurt, vitlök och nötter, “russka” är en vintersallad som består av potatis, morot och gurka i majonnäs - båda salladerna är väl värda att smaka på.

Passa på att smaka på “tarator”, den kalla soppan som består av yoghurt, gurka, valnötter, dill och vatten. Det sägs att en semester i Bulgarien inte är fullständig utan den här soppan. En annan soppa som är värd att smaka på är “shkembe chorba” som består av komage, vitlök, paprika och mjölk. Detta är soppan som du antingen älskar eller hatar, men om du gillar att utmana dig själv är detta något för dig. “Banitsa” är en maträtt som anses vara det bulgariska kökets drottning. Detta är en deg fylld med ost, ägg och yoghurt, ibland även med pumpa eller spenat. Den här läckerheten finner du så gott som i alla bagerier. “Sarmi” som påminner mycket om våra kåldolmar är även en stor delikatess i Bulgarien och vi garanterar dig en trevlig upplevelse för magen. Det samma gäller “byurek”, de fyllda paprikorna som fylls med malet kött och ris, precis som “sarmi”.

Glöm inte de goda dryckerna som Bulgarien erbjuder. “Boza” är en söt dryck med en tjock konsistens och låg alkoholhalt. Drycken som serveras kall har en speciell smak men vi rekommenderar ändå att smaka på den traditionella drycken. “Ayran” är en simpel dryck som består av vatten, yoghurt och salt medan “rakia” är en alkoholhaltig dryck som lokalbefolkningen älskar.

En huvudstad fylld av historiska sevärdheter

Gamla kyrkor och fascinerande arkitektur - här finns mycket att se.

Sveta Sofia-kyrkan gav huvudstaden sitt namn, Boyana-kyrkan är med på UNESCO:s världsarvslista, Aleksander Nevski-katedralen byggdes till minne av ryska soldater som stred för Bulgariens självständighet. Den vackra huvudstaden Sofia är något du inte vill missa under en resa till Bulgarien. Här finns mycket att se för den som gillar arkitektur och gamla konstruktioner. Sofia blir hela tiden mera populär bland utländska resenärer som känner att de vill utforska Europas gömda pärlor. Staden är inte en stor metropol, utan en intressant historielektion som fascinerar alla som besöker den. Den moderna staden med en ungdomlig känsla är verkligen något i sig och en vistelse i Bulgarien vore inte fullständig utan några dagar i den intressanta huvudstaden.

Sofia är stad med en historia som lämnat sina spår. Besök den fantastiska Aleksander Nevski-katedralen som lät byggas till minne av de 200 000 ryska soldaterna som kämpade för landets frihet under 1877-1878. Kyrkan som är byggd i en vacker neo-bysantisk stil är en fascinerande konstruktion som är väl värd ett besök. Här kan du skåda vacker mosaik som pryder kyrkan. Sveta Sofia-kyrkan är däremot en av stadens äldsta kyrkor som dessutom gett staden sitt namn. Detta är en historisk byggnad som du inte vill missa. Boyana-kyrkan som idag är ett världsarv är också en konstruktion som alla historieintresserade individer bör besöka. Kyrkan representerar ett av landets bästa medeltida konstruktioner som garanterat tar dig tillbaka i tiden.

Eftersom Sofia är landets huvudstad kan du räkna med andra sevärdheter som olika museer, marknader och palats, men de historiska kyrkorna är det där klassiska som du bara måste upptäcka. Om du vill upptäcka fler spännande städer än Sofia kan du spendera en weekend i Dublin, åka på en weekend till Bukarest eller kanske en weekend i Wroclaw lockar mer!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter