erbjudanden

Resa till Finland

En resa till Finland tar dig till tusen sjöarnas land. Låt TravelBird visa vägen till vacker skärgård och enastående arkitektur!

Finland är ett land av kontraster där du möts av snötäckta vyer, ståtliga renar och världskända jultomten i norr medan södra delen av landet består av vacker skärgård, glänsande arkitektur och fantastiska Helsingfors där konsten blomstrar!

En resa till Finland tar dig till grannlandet som kämpat hårt för sin självständighet och där befolkningen växt upp med finsk ‘sisu’ som betyder uthållighet. De flesta förknippar Finland med ett vinterland där endast vita landskap och kyliga dagar existerar, men vad många inte vet är att Finland även erbjuder en ljus sommar, en färggrann höst och en väldigt varierande vår beroende på var i landet man befinner sig. Vintern må vara lång och de ljusa dagarna få, men en finsk sommar får alla finländare att glömma de kyliga dagarna som varit. När du än bestämmer dig för att åka till Finland kan du räkna med enastående natur, en fascinerande kultur och fantastiska städer som erbjuder något för alla. Det tvåspråkiga landet där man talar både svenska och finska är känt för sitt vackra norrsken, den ljusa midnattssolen, den världsberömda finska bastun, de blänkande sjöarna, det fascinerande naturlivet, de populära skidorterna, den finska designen och förstås jultomten som vi alla älskar.

Finland var under en lång tid ett fattigt jordbruksland där man levde på traditionell husmanskost såsom potatis och rågbröd samt fisk och vilt. Idag bjuder Finland på en levande kultur som blomstrar med sin fantastiska konst, sitt utomordentliga kök och sina härliga kontraster där olika delar av landet visar upp sin egen förklaring på vad finsk kultur innebär. Det vidsträckta landet kan uppdelas i fyra delar där olika landskap glänser - fantastiska Lappland representerar Finlands sagoland där vita vyer stoltserar under vintern och där solen skiner dygnet runt under sommaren; Insjöfinland visar upp ‘tusen sjöarnas land” som beskrivs i nationalsången med sina blänkande sjöar i mellersta delen av landet; Finlands skärgård består av vacker kust som hör till en av världens mäktigaste med sin stillsamma miljö medan underbara huvudstaden Helsingfors står för den fjärde delen som erbjuder allt från vacker natur till fantastisk kultur.

En vistelse i vackra Finland innebär en semester av kontraster där ena dagen består av kulturella sevärdheter i designhuvudstaden, där andra dagen består av historiska attraktioner i skärgården och där tredje dagen består av bastubadande och läckerheter från det finska köket. I Finland är möjligheterna stora och du kan enkelt pussla ihop ett varierande program som passar just dig och dina behov. Det krävs inte mycket för att förälska sig i landet som ofta känns så lika som resten av Norden samtidigt som det känns så annorlunda. Besök Finland och ta reda på om du har ‘sisu’ och allt vad det innebär för att vara en äkta finne!

Den ljusa finska sommaren

Ingen annanstans njuter man av sommarvärme lika mycket som i Finland.

Den långa vintern ser till att finländare njuter av sommaren på bästa sätt. Vare sig du befinner dig i Helsingfors eller ute på landet kan du räkna med att din resa till Finland består av sköna stunder i “midnattssolens land”. En sommarsemester i Finland innebär oändligt många aktiviteter som ser till att du får uppleva den finska sommaren på bästa sätt. Finländarna själva föredrar att spendera sin tid ute på stugan där kan de njuta av den stillsamma miljön och den vackra naturen, bada bastu och ta ett dopp i det blå samt fiska och åka båt. Andra föredrar Helsingfors med sina vackra parker, sina trevliga terasser och sin blomstrande atmosfär som vaknar till liv under sommaren. Det bästa av allt är att huvudstaden även erbjuder en fantastisk kust där du kan lägga dig på stranden eller till och med bada bastu mitt i det centrala området om du så vill. Dessutom är Helsingfors inte beläget långt ifrån andra städer som även blomstrar under sommaren. Varför inte åka till Ekenäs som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet och som befinner sig endast en timme utanför huvudstaden? Det här är en riktig sommarstad som lockar många turister varje sommar, både finländska båtgäster samt utländska resenärer. Eller varför inte besöka Finlands sydligaste stad Hangö som erbjuder en makalös kust? Både Ekenäs och Hangö är de perfekta städerna att besöka om du är ute efter en dagsutfärd under din vistelse i Helsingfors.

Överlag är södra Finland en trevlig plats under sommartid. Förutom Helsingfors, Ekenäs och Hangö är även Borgå, som är beläget ca en timme utanför huvudstaden, en fantastisk stad som attraherar många turister årligen. Hit kommer man för att se den unika gamla stadsdelen och dess medeltida kullerstensgator som glänser under sommaren. Här kan du strosa bland mysiga bodar som förut fungerade som magasin för handelsvaror och som målades röda på 1700-talet då den svenska kungen Gustav III skulle besöka staden. Pittoreska Borgå är utan tvekan en trevlig upplevelse för dig som gärna ser mer än bara huvudstaden. Passa även på att besöka Finlands äldsta stad som grundades år 1229. Åbo som är landets första huvudstad är beläget två timmar från Helsingfors och är känt för sina universitet, sina historiska attraktioner, sin vackra skärgård och sina trevliga båtar vid den stora ån där du kan avnjuta en god dryck.

Glöm inte att norra delen av landet även erbjuder roliga aktiviteter under sommaren. Den fantastiska miljön och dess härliga uteliv erbjuder allt från ett rikt djurliv till energiska utomhusaktiviteter som alla naturälskare uppskattar. Nästan 180 000 öar, mer än 185 000 sjöar och ca två miljoner ‘saunas’ beskriver den finska sommaren på bästa sätt. Med detta sagt kan vi konstatera att den finska sommaren är perfekt för dig som är ute efter en fantastisk kust, magnifik natur, en vacker huvudstad, mysiga städer och ljusa sommarnätter som får alla att le.

Den vackra finska vintern

Lappland och vinter är vad de flesta sammankopplar med Finland.

Den finska vintern är lång och vit uppe i norr, medan den erbjuder mindre snö i södra delen av landet. En resa till Finland tar dig till ett riktigt vinterland där det gäller att klä sig rätt för att inte behöva frysa. Om du åker till södra Finland under vintertid behöver det inte alltid finnas snö som många tror. Faktum är att snön brukar falla lagom vid juletid i Helsingfors medan den faller betydligt mycket tidigare i norra delen av landet. De flesta rekommenderar även att besöka just Lappland under vintertid, men glöm inte att huvudstaden vid juletid är en fantastisk plats att besöka. Helsingfors charmiga gator är minst lika mysiga på vintern då de pryds av lite snö och vackra julljus på shoppinggatorna och i parkerna. Gör en julresa till Finland där du kan besöka en mysig julmarknad och äta ett gott julbord! Om du har tur kanske du hinner skymta jultomten då han besöker staden - annars hittar du honom hemma i Rovaniemi. Några veckor innan jul firas även Luciadagen vid Helsingfors domkyrka, vilket innebär att folk samlas för att skåda Lucia som går ner för kyrkans ståtliga trappor medan publiken njuter av den fantastiska vinterstämningen. Utöver detta har du även chansen att åka skridskor mitt i centrala Helsingfors och strosa på Tomasmarknaden där över 100 stånd säljer vackra handarbeten, juldekorationer och drycker som värmer dig i kylan. Den 100 km långa kusten som Helsingfors bjuder på är även en vacker syn på vintern då havet fryser och ytan glittrar då solen skiner.

Om du däremot vill uppleva ett riktigt vinterland bör du söka dig norrut. Lappland i Finland är precis som i Sverige en plats där snö existerar så långt ögat kan nå och där man njuter av vintern till hundra procent. Det må finnas många likheter, men glöm inte att den äkta jultomten bor i Finland och vill man träffa honom får man söka sig till Rovaniemi. Jultomten och hans värld är inte det enda som skiljer finska Lappland från den svenska. De modiga resenärerna kan nämligen utmana sig själva och ta ett isdopp som en äkta finne. Kalla det galet om du så vill, men i Finland är det vanligt att doppa sig i ett hål i isen då man badar bastu. Om du vågar dig på detta kan du med handen på hjärtat säga att du har finsk ‘sisu’! Glöm inte att renen är en känd symbol för finska Lappland och det sägs att det bor lika många renar som människor här - om inte mer! Därför hör det även till att åka rensläde, som förövrigt är samernas ursprungliga sätt att ta sig fram på.

Ett naturligt kök

I Finland erbjuder varje årstid sina egna specialiteter.

En resa till Finland innebär ett hälsosamt och gott kök som består av ingredienser som varierar enligt årstid. Smaka på gourmetmat i Helsingfors eller ta dig till landsbygden för att smaka på ekologisk mat i ett äkta bondgårdskök. Finlands läge vid vattnet och landets fantastiska skogar bidrar till det fantastiska köket och den finska befolkningen levde länge på fiske, jakt och bärplockning, vilket syns i det finska köket än idag. Landets vilda mat består av färska bär såsom hjortron och blåbär samt renkött, fisk och mycket potatis. Man kan säga att den finska uthålligheten syns även i köket, eftersom man kämpat med de tuffa årstiderna som landet består av. Den långa vintern var alltid tung, men under höst och sommar belönades man med oändligt många läckerheter såsom svamp och bär.

Helsingfors är en trendig huvudstad som erbjuder det senaste läckerheterna inom den finska matkulturen. Här finner du Michelin-restauranger som serverar mat i världsklass samt trevliga kaféer där du kan njuta av en god kopp kaffe som alla andra finländare. Visste du att finländare dricker mest kaffe i hela världen? Enligt den internationella kaffeorganisationen dricker befolkningen hela 12 kg kaffe per person varje år, skriver brittiska Telegraph. Om du befinner dig i Helsingfors i juni bör du delta i “Taste of Helsinki”, en fyra dagars utomhusfestival där de bästa restaurangerna samlas för att kocka ihop läckerheter som aldrig förr. Då du befinner dig i Finland bör du smaka på ‘karelska piroger’, det riktiga rågbrödet, en utsökt portion ‘renskav’ och en ordentlig “örfil” som finländarna kallar sina kanelbullar. Om du råkar befinna dig i Finland i februari bör du inte glömma att beställa en “fastlagsbulle”, det som vi svenskar hellre kallar för “semla”. Om du beställer en semla i Finland får du nämligen något helt annat än hemma i Sverige. Den modiga resenärer kan även smaka på ‘memma’ under påsk, medan man under juletid bör smaka på de finska jultårtorna som befolkningen själva kallar för “julstjärnor”. Det är alltid kul att besöka våra grannländer, vilket man ibland kan glömma bort! Så inför nästa resa, besök vackra Finland eller göra en underbar resa till Norge!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter