erbjudanden

Resa till Helsingfors

En resa till Helsingfors tar dig till Finlands pastellfärgade huvudstad som är känd för sin designkultur. Låt TravelBird visa vägen!
Se mer:

Olympiska spelen år 1952 förändrade Helsingfors till en växande huvudstad som äntligen kunde återhämta sig från kriget. Idag är staden känd för sin blomstrande kultur som erbjuder allt från museer och konst till teater och design.

Helsingfors grundades år 1550 av Gustav Vasa och har varit Finlands huvudstad sedan 1812. Den tvåspråkiga staden har en folkmängd på ungefär en halv miljon och är känd för sin fantastiska kust som erbjuder över 300 öar. En resa till Helsingfors tar dig till kulturstaden som år 2012 blev utsedd till världens designhuvudstad och två år senare fick titeln “City of Design” av Unesco. Staden är inte precis en stor metropol, utan en relativt liten huvudstad med en fantastisk atmosfär som charmar alla. Helsingfors var under en lång tid en fattig stad, men som fick en uppsving under 50-talet då världen öppnade ögonen för den härliga staden som ordnade OS. Samtidigt introducerades Coca Cola och tuggummi på den finska marknaden och Helsingfors befolkning kunde besöka den första nattklubben som hette “Le Club de Sauna”.

Idag är Helsingfors en huvudstad med pastellfärgade byggnader och attraktioner från den ryska tiden. Helsingfors är riktig sommarstad som kryllar av fyllda parker och uteserveringar samt badgäster som njuter på stadens fantastiska stränder. Den mysiga huvudstaden erbjuder verkligen allt du kan tänka dig, även om den inte är så stor. Helsingfors är en intressant stad som ofta är mera östeuropeisk än skandinavisk till sitt utseende - den långa ryska tiden har definitivt lagt sina spår och många konstruktioner är inspirerade av grannlandets St Petersburg.

Helsingfors må vara en liten stad och Finland må vara ett litet land, men faktum är att den fantastiska staden blomstrar när det gäller saker att se. Här finner du allt från den magnifika vita domkyrkan som lyser upp hela staden, vackra Esplanaden med härliga butiker och kaféer, det berömda samtida konstmuseet Kiasma och den ståtliga fästningen Sveaborg. Den härliga hamnen och dess Salutorg, Senatstorget strax bredvid, Brunnsparken med sina ståtliga villor tätt intill och den fantastiska Gamla Saluhallen är platser som du inte heller vill missa. Varför inte ta ett dopp i Östersjön och bada bastu mitt i centrala Helsingfors? Smaka på det finska köket som erbjuder färska läckerheter enligt årstid eller ta dig till Helsingfors skärgård för att skåda vackra vyer. Möjligheterna i Helsingfors är stora - sätt dig på ett kafé på Esplanaden, drick kaffe i en av världens största kaffenationer och känn dig som en äkta finländare. Äventyr hos grannen väntar på dig!

Arkitektur och design

Vackert och enkelt.

En resa till Helsingfors låter dig skåda fantastisk jugendstil som pryder stadens gator och introducerar dig till landets makalösa förmåga att skapa design i världsklass. Som tidigare konstaterats är Helsingfors en stad som erbjuder design och konst i högsta grad. Stadens designkoncept kommer i många former och kan utforskas i form av möbler och föremål till kläder och arkitektur. Alvar Aalto, Iittala, Marimekko och Arabia är några av de mest kända namnen inom den finska designkategorin som tagit världen med storm. Helsingfors är inte bara en stad där du kan shoppa fantastisk design, men även uppleva den magnifika formgivningskulturen som staden erbjuder. År 2005 uppstod det så kallade designkvarteret som sammanställer alla kreativa namn inom konst- och designbranschen. Området består av ungefär 200 aktörer och 25 gator där du kan hitta allt från smycken och antikviteter till gallerier, restauranger och museer. Om du befinner dig i Helsingfors i september har du dessutom chansen att ta del av Helsinki Design Week och om du vistas i staden under juletid kan du ta del av designjulmarknaden.

Stadens arkitektur har en enkel men klassisk stil som känns ren och stilig. Vid Senatstorget representeras den nyklassiciska stilen medan den rysk-bysantinska stilen kommer fram på den ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen, som även är Västeuropas största. Det sägs att jugendstilen tog sin egen väg och fick en unik tolkning i Finland. Nationalmuseet och Järnvägsstationen är perfekta exempel på Finlands egen förklaring till jugendstil. Funktionalismen är representerad av Glaspalatset och Olympiastadion medan modernismen representeras av det fantastiska Finlandiahuset och Akademiska bokhandeln av världsberömda arkitekten Alvar Aalto. Helsingfors är utan tvekan arkitekturens stad som erbjuder olika stilar som smälter vackert ihop och skapar en stilren känsla som är omöjlig att inte älska. Om du gillar arkitektur så finns det flera vackra städer att besöka i Europa! Du kan bland annat göra en resa till Rom eller en underbar resa till Amsterdam!

Konstens stad

Allt från kyrkor, torg och parker till museer och monument.

En resa till Helsingfors tar dig till den lilla huvudstaden som erbjuder över 80 museer att besöka. Vi tipsar om de bästa museerna som du inte vill missa! Finlands nationalmuseum är en bra start på din vistelse i staden. Det ger dig en klar bild över Finlands historia och hur landet utvecklats from medeltiden ända fram till 1800-talet. Eftersom Helsingfors är arkitekturens stad är ett besök till Finlands Arkitekturmuseum än självklar sak. Här får du lära dig allt om Finlands arkitektur. Den världskända designkulturen i Helsingfors bidrar även till magnifika museer inom denna kategori. Besök Designmuseet för att lära dig om finsk design eller besök Designmuseet Arabia för att specialisera dig på varumärket och dess produktion från slutet av 1800-talet fram till idag. Konstmuseet Ateneum är kanske landets mest kända museum som representerar den finska konstens hem och visar upp bland annat Tove Janssons och Helene Schjerfbecks verk. För dig som gillar modern konst är Kiasma utan tvekan ett alternativ för dig. Det här är garanterat ett museum som överraskar alla besökare med sina varierande utställningar!

Helsingfors erbjuder även andra sevärdheter utöver sitt stora antal museer. Carl Ludvig Engel, mannen bakom den ståtliga Domkyrkan, skapade den fantastiska konstruktionen vid Senatstorget. Kyrkan är inte bara stor och vacker, utan även stadens landmärke som attraherar turister året runt. Samlas här för att ta del av Luciadagen eller sätt dig på trappan för att njuta av stadens fantastiska atmosfär. Esplanadparken och Brunnsparken är trevliga områden att vistas på för en picknick, medan Gamla Saluhallen är den perfekta platsen att smaka på lokala delikatesser. Sibeliusmonumentet till minne av världsberömde kompositören Jean Sibelius är en annan attraktion som attraherar oändligt många turister. Sist men inte minst, Sveaborg - den fantastiska sjöfästningen som är belägen på Helsingfors öar. Fästningen är en av världens största sjöfästningar, är över 250 år gammal och är med på UNESCO:s världsarvslista. Det här är inte bara en attraktion, utan även en boplats för 850 människor!

Finsk mat och sauna

Ja, sauna finns överallt i Finland!

Finlands kök är baserat på färska råvaror som varierar enligt årstid. En resa till Finland tar dig till landet där det serveras bland annat fisk, ren, kantareller och blåbär. Det finska köket består av många godheter som serveras enligt årstid och tillgång. Januari är en månad med blinier inspirerade från Ryssland, februari handlar om Runebergstårtor, ärtsoppa och fastlagsbullar (semlor i Sverige) medan mars och april består av lamm, påsk-memma och pasha. I maj, då sommaren närmar sig handlar det till stor del om fisk på bordet, såsom sik och gös. Samtidigt firar man Valborg och fyller magen med mjöd och struvor. Juni och juli är för många kökets höjdpunkt då man avnjuter måltider i form av färskpotatis, lax, grillkorv, färska jordgubbar och blåbär samt hjortron. Finska skogarna erbjuder oändligt med färska bär som smakar bäst som nyplockade! Augusti tar dig till svamptider och du kan räkna med rikligt av kantareller. Dessutom drar kräftsäsongen igång just då. September kommer i form av strömming och lingon, oktober och november i form av älg och ren, medan december handlar om julskinka, rotfruktslådor och finska jultårtor. När du än bestämmer dig för att besöka Finland har du chansen att smaka på härliga läckerheter! Andra städer i Europa där du kan äta god mat är bland annat under en resa till Madrid och under en härlig resa till Nice!

Det som människor världen över förknippar med Finland är ju givetvis “sauna”. Bara för att du besöker en huvudstad betyder det inte att du inte kan bada bastu. I Finland finns ungefär två miljoner “saunas” och Helsingfors är inget undantag. Ta dig till Löyly, den nyöppnade terrassen vid kusten som erbjuder en fantastisk havsutsikt, makalös arkitektur, utsökt mat och en bastu för allmänheten. Eller ta dig till Allas Sea Pool, det nya havsbadet för att bada mitt i centrala Helsingfors!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter