erbjudanden

Resa till Japan

Tokyo, geisha, sushi... Att resa till Japan innebär äventyr av många slag. Låt TravelBird visa vägen till ett spännande land med en fascinerande kultur!

Japan är utan tvekan en av TravelBirds mest exklusiva destinationer som du bara måste upptäcka. En semester i Japan innebär en unik kultur med urgamla traditioner som slagits ihop med en modern värld.

Japan är ordagrant ett levande bevis på ett land där kontrasterna är stora. Det här är landet där mycket gamla sedvänjor möter en av världens modernaste kulturer. Huvudstaden Tokyo är minst sagt ett centrum för de senaste modetrenderna och den nyaste tekniken. Här möts du av ett flertal skyskrapor, en pulserande atmosfär och en värld som fascinerar oss alla. En resa till Japan betyder inte enbart en modern värld med över 120 miljoner människor, utan även en värld där gamla traditioner lever vidare sedan tusentals år tillbaka. Du får med andra ord förbereda dig för en ordentlig kulturkrock där allting känns väldigt annorlunda från lilla Sverige. Den japanska kulturen är minst sagt ovanlig i jämförelse med den västerländska kulturen som vi svenskar är vana vid. Här får du smaka på världsberömd sushi och andra japanska specialiteter. Här får du uppleva en harmonisk värld med vackra trädgårdar och härliga körsbärsträd som blommar så fint. Här får du ta del av en fascinerande geisha kultur som fascinerar oss alla och en fängslande historia med samurajer som haft en stor inflytelse på den japanska kulturen. Här möts du av värld fylld av japansk vett och etikett som är raka motsatsen till de svenska vanorna. Ja, listan över orsaker varför du bör besöka Japan är oändlig och vi garanterar dig en spännande upplevelse och ett kryddigt kulturliv som inte lämnar någon oberörd! Om du vill upptäcka andra spännande kulturer kan du även göra en resa till Phuket eller om du vill stanna i Europa kan du göra resor till Provence och upptäcka mer av underbara Frankrike!

Vett och etikett

En kultur som kan beskrivas som raka motsatsen till vår västerländska kultur.

Japan är ett land som varmt välkomnar sina resenärer, men den japanska kulturen är inte som alla andra. Vi på TravelBird har tagit reda på några “dos and don’ts” som kan vara bra att tänka på då du reser till Japan. En resa till Japan tar dig till ett land med många regler som japanerna förväntar sig att turister skall känna till. I Japan har man till exempel en väldigt artig kultur och då du träffar en ny person är det vanligare att buga istället för att skaka hand. Kom ihåg att alltid vara väldigt tacksam och glöm aldrig att säga hejdå. I Japan ger man varandra mycke gåvor. Då du kommer hem från en resa, då du besöker någons hem och så vidare. Att ge en gåva är ett sätt att visa sin tacksamhet. Den japanska business kulturen är även väldigt annorlunda i jämförelse med vår. Kom ihåg att alltid ge ditt businesskort med båda händerna samtidigt som du ger en liten bugning. Ta även emot ett businesskort med båda händerna. Det samma gäller vid utbytet av gåvor.

I Japan tar man av sig skorna då man besöker någons hem och ofta får du tofflor i utbyte mot skorna. Japaner är väldigt rena av sig och det syns även i den enkla inredning som du finner i varje hem. En del restauranger kräver också att du tar av dig skorna och matkulturen i sig har många regler som du bör tänka på. Matpinnarna får aldrig lämnas i skålen, lek inte med pinnarna och kom ihåg att sörpla då du äter soppa. Japans kultur är därmed en motsats till den svenska matkulturen. Om du inte sörplar är du oartig, tänk på det! I Japan ger man inte heller dricks. Om du försöker lämna några extra slantar på bordet kan du räkna med en servitör som springer efter dig och vill ge tillbaka pengarna. Att lära sig några japanska fraser är väldigt uppskattat av japanerna. Säg “i-ta-da-ki-mas” istället för “bon appetit” och avsluta måltiden med “go-chi-sō-sa-ma de-shi-ta” för att visa din tacksamhet och uppskattning.

Då du använder dig av olika transportmedel bör du även tänka på vissa grejer som anses vara oartiga. Tala inte högt i telefon om du befinner dig på tunnelbanan, sätt mobilen på ljudlöst och försök att inte tala högt med andra. Under rusningstider bildar japaner även köer för att stiga på bussen, tåget eller tunnelbanan. Spring inte förbi de andra passagerarna då du vill stiga på och vänta på din tur istället. Sist men inte minst, du bör aldrig snyta dig offentligt eftersom det anses vara ohyfsat!

En harmonisk värld

Ett spännande land med urgamla traditioner och fascinerande kultur.

Geishor, trädgårdar, körsbärsträd, samurajer... Japan är ett land med många kännetecken som representerar landets enastående kultur med massvis av traditioner som förts vidare från generation till generation i tusentals år. En resa till Japan tar dig till en geisha värld som består av kvinnor med vitmålade ansikten, vackert uppsatt hår, röda läppar och en färgglad kimono. Alla känner vi till filmen “Memoirs of a Geisha” som visar upp den japanska geisha kulturen. Den berömda geisha världen är fortfarande ett mysterium för många och definitivt värd att upptäcka. Vi garanterar ett spännande äventyr. Om du är intresserad av historia är den japanska samurai kulturen en spännande upptäckt för dig. Även om samurajer inte längre existerar har inflytandet av dem varit stor. De berömda krigarna har lämnat sina spår och än idag finns det platser som representerar de modiga samurajerna. Det kan vara ett slott, en noggrant planerad trädgård eller ett vackert bevarat samurajhem. Samurajernas mentalitet kan även ses i den japanska befolkningen och japanerna är kända för att vara modiga, osjälviska och ha en personlighet där man värderar ära och artighet.

Japan är även känt för sina oerhört vackra trädgårdar som symboliserar den harmoniska atmosfären och den buddhistiska religionen. En japansk trädgård är som en sagovärld där både kropp och själ finner lugn och ro. De tre vackraste trädgårdarna är Kenrokuen, Kairakuen och Korakuen. Här kan du även skåda de vackraste körsbärsträden som vi alla känner till. Om du besöker Japan under våren får du garanterat beundra de vackra träden då de blommar.

Ett kök full av delikatesser

Så mycket mer än bara sushi…

Sushi är det första som de flesta förknippar med det japanska köket, men Japans kulinariska sida erbjuder så mycket mer än det. I Japan finner du ett varierande kök med många godheter - TravelBird tipsar om läckerheter som du inte får missa! En resa till Japan innebär givetvis sushi, sushi och mera sushi, men glöm inte landets andra maträtter som tillfredsställer alla nyfikna resenärer. Tokyo är utan tvekan Japans och hela världens sushicentrum, här finner du till och med sushisorter som du aldrig hört om förut. Tokyo är även Japans gourmetcentrum där du hittar flera Michelinrestauranger. TravelBirds Japan-resor erbjuder dock mycket mer än bara sushi och även om det smakar himmelskt gott och du kunde leva på det varje dag, bör du även smaka på japanska rätter som är minst lika goda.

Tempura är en allmän benämning på friterade maträtter som härstammar från 1500-talet. Det kan handla om allt från friterade grönsaker och köttbitar till friterade fisk och skaldjur. Det serveras tillsammans med sojasås blandat med japansk buljong. Ibland kan du också få nudlar i samband med rätten. Tempura är den perfekta rätten att börja med om du är en nybörjare i det japanska köket. Okonomiyaki är en maträtt som påminner om en pannkaka som består av fläsk, kål och nudlar och som toppas med traditionell sötsur sås och andra delikatesser. Om du befinner dig i Hiroshima eller Osaka är detta en typisk lokal maträtt som du bara måste smaka på. Det må låta underligt, men låt dig inte skrämmas, det smakar bättre än du tror. Om du någon gång hört någon snacka om “japansk pizza” är Okonomiyaki maträtten i fråga. Sukiyaki är däremot en gryta som består av oxkött, grönsaker och svamp. Detta är en traditionell maträtt på det japanska matbordet som hela familjen delar på.

Att äta ute i Japan kan ibland vara en liten utmaning då de flesta menyer inte är översatta till engelska, men oroa dig inte, de flesta restauranger bjuder på bilder som för det mesta ger en bra förklaring. Den japanska matkulturen är minst sagt ett äventyr för dina smaklökar och vi garanterar dig en spännande upplevelse. Vi uppmanar dig att våga prova dig fram och utmana dig själv. Glöm den västerländska kulturen som vi har där hemma i Sverige och satsa på att äta med matpinnar istället för att använda gaffel och kniv. Det kanske inte är så lätt i början men det ger dig garanterat ett gott skratt. Det japanska köket är verkligen en av de bästa sidorna med TravelBirds resor till Japan! Om du vill besöka andra destinationer där du kan äta god mat och du kanske vill stanna i Europa, gör resor till Katalonien eller gör en resa till Piemonte för underbara matupplevelser!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter