6 erbjudanden

Resa till Krakow

Polens vackraste stad! TravelBird tipsar om vackra gränder, mysiga caféer och häftiga jazzbarer som du inte vill missa under din resa till Krakow.
Se mer:
Utvalda filter:
6 erbjudanden
Filter Återställ

Staden består av två delar, gamla stan och de judiska kvarteren. Upptäck hur de olika delarna ger staden dess unika karaktär.

Museer, jazzbarer, marknader, restauranger och mycket mer - en resa till den historiska och kulturella staden Krakow är allt annat än tråkig. Njut av att besöka unika östeeuropeiska monument som präglats av stadens historia, eller gå på spännande klubbar i en atmosfär som inte finns någon annan stans. Krakow är den perfekta destinationen för en weekendresa året om, men varför inte passa på att göra underbara höstresor som blir minnesvärda för en mycket liten peng. Staden är en riktig östeuropeisk pärla som alla borde besöka minst en gång!

5 måsten i Krakow

Alla städer har sevärdheter som du inte vill missa på din resa. Här hittar du TravelBirds fem topp-tips för alla resor till Krakow.

Imponerande saltskulpturer, mystiska slott och historiska fabriker är bara några exempel på vad du kan upptäcka i Krakow.

 • Wieliczka Saltgruvor - Krakows UNESCO-märkta saltgruvor är ett måste under din resa till krakow. Här varvas imponerande rundturer med hänförande saltskulpturer. Se det svunna livet i gruvan ta form i materialet som gruvarbetarna själva var där för att bryta.
 • Det Kungliga slottet Wawel - Slottet som ligger i stadsdelen gamla stan i Krakow har med sin magnifika prakt klättrat upp på UNESCOs världsarvslista. Missa inte att besöka det historiska monumentet, som är minst lika fascinerande utifrån som inifrån.
 • Oscar Schindlers fabrik - ‘Schindler’s list’ kanske klingar bekant? Steven Spielbergs film om Andra världskriget är baserad på Oscar Schindlers liv, under vilket han räddade judar från förintelsen genom att låta dem arbeta i hans fabrik. Besök den gamla fabriken och se historiens efterlämningar på nära håll.
 • Main market square - Krakows marknadstorg är en ständigt bubblande smältpunkt av musik, mat och dryck. Förutom de permanenta butikerna och restaurangerna kan du strosa runt bland de olika stånden och njuta av att smaka lokalt producerad mat eller få med dig en handgjord souvenir hem. Marknadstorget är ett av Krakows härligaste torg, särskilt i juletid när det fylls av en extravagant julstämning.
 • Muzeum Witrazu - Ingen weekendresa till Krakow är komplett utan ett besök på Muzeum Witrazu, museet för målat glas. Museet är mycket speciellt och går endast att besöka via en guidad tur, vilket det är väl värt. Fascineras av den uråldriga och avancerade tillverkningen, som är mer en konst än en produktion. Missa inte att besöka museets mysiga café på vägen ut!

Om man har ett intresse för kulturresor kan man även göra en resa till Rom eller varför inte resa till Warszawa som också ligger i Polen. Under en och samma resa kan man därför passa på att besöka både Krakow och Warszawa som är två underbara städer!

Krakows jazzbarer

En weekend i Krakow bör innehålla minst ett besök på stadens mytomspunna jazzbarer.

Murrig interiör, stökig atmosfär, dryck i överflöd och framförallt - fantastisk musik! Missa inte att besöka minst en av barerna som gjort Krakow känt bland jazzfantaster. Krakow kryllar av härliga jazzbarer som är fyllda av både polska och internationella musiker. Beställ en öl och njut av den spontana musiken som får vem som helst att önska att de spelade saxofon. En av Krakows undangömda pärlor är jazzklubben PIEC Art, som ligger vid marknadstorget mitt i staden. Med en undergroundkänsla och ständigt varierande musiker är det ett självklart stopp på din resa till Krakow.

Polska ord och fraser

Har du inte stött på polska förut så kan det vara ett minst sagt svårt språk att förstå. Här kan du lära dig några användbara ord och fraser.

Förstår du ryska, tjeckiska eller serbiska? Då har du en klar fördel när det kommer till det lokala språket i Polen. Många unga polacker är duktiga på engelska, men den äldre befolkningen har fortfarande mycket begränsade engelskkunskaper. Därför kan det vara utmanande att ta sig runt och användbart att kunna några ord på polska. Förutom att språket är annorlunda används också andra tecken än vi är vana vid för att t.ex. indikera toaletter. Det är vanligt att det på offentliga toaletter finns en cirkel eller en triangel på dörren för att indikera herrar/damer. Bra att veta är då att cirkeln gäller för damer och triangeln för herrar, för att undvika pinsamma situationer...

Här är några användbara polska ord och fraser:

 • Hej / hejdå = Czesc / do widzenia
 • Ja / nej = Tak / nie
 • Tack = Tziekuje
 • Herrar / damer = Panowie / panie
 • God morgon = Dzień dobry
 • Skål! = Zdrowia!
 • Talar du engelska? = Czy mówisz po angielsku?
 • Förlåt! = Przepraszam!
 • Jag älskar dig = Kocham Cię
Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter