4 erbjudanden

Resa till Litauen

Arkitekturens och naturens himmelrike - en resa till Litauen bjuder på allt och lite till. Låt TravelBird visa vägen!
Utvalda filter:
4 erbjudanden
Filter Återställ

Vackra storstäder med franskinspirerad arkitektur möter fantastisk natur med tusentals sjöar och färggranna landskap. TravelBirds resor till Litauen är en kombination av sightseeing bland ståtliga konstruktioner och landets fagraste naturområden.

Litauen är landet med vacker skog, tusentals sjöar och några av Europas ståtligaste städer som är värt att upptäcka om du gillar kultur, historia och fascinerande natur. Litauen är inte högst på listan bland turister än, men underskatta inte landet, här finner du några av Europas vackraste naturreservat och mest fantastiska medeltida konstruktioner.

Gör en resa till Vilnius där medeltiden lyser upp och barockarkitekturen strålar. Staden som är belägen vid floden Vilnia representerar ett av Europas bästa kulturella centrum där arkitekturintresserade befinner sig i himlen. Här finner du stora sevärdheter som du bara måste upptäcka, speciellt den gamla staden som är med på UNESCO:s världsarvslista. Staden Kaunas som befinner sig strax utanför Vilnius är platsen där det kryllar av museer, fascinerande historia och så klart - enastående arkitektur. Litauen är inte bara storstäder och medeltida konstruktioner, utan även ett land där gröna landskap och fantastiska naturområden charmar alla. Den strålande naturen är som terapi för kropp och själ. En dag eller två i den friska luften är det perfekta sättet att uppleva den fantastiska kontrasten mellan storstad och natur som Litauen erbjuder.

En resa till Litauen vore inte fullständig utan en smakbit av det goda köket. God mat betyder inte alltid speciella delikatesser med sällsynta ingredienser - i Litauen satsar man på husmanskost som värmer hjärtat och gör dig mätt. Smaka på de traditionella rätterna, drick den goda ölen och somna gott efter en dag bland sevärdheter och sightseeing i det fantastiska landet. TravelBird tar dig på ett äventyr inte långt ifrån Sverige - häng med, du kommer inte ångra dig!

Naturterapi

Europas största sanddyner och världens mest underliga museum.

Vilnius, Kaunas… storstäder i all ära, men glöm inte den fantastiska naturen som bringar lugn och ro under en semester i Litauen. Vilnius, den fantastiska huvudstaden som erbjuder enastående arkitektur i vacker barockstil är definitivt värt ett besök under en resa till Litauen, men landet består även av otroliga landskap och grön natur som bara måste upptäckas. Ta en paus i vardagen, fly storstaden och andas in den friska luften i den fria naturen - en minisemester i din semester är aldrig fel!

Vackra slätter, gröna kullar, vita sanddyner och den blänkande Östersjön… Litauen har definitivt lyckats bevara sin skönhet, charm och friska luft. Utanför storstäderna ser du blommande ängar, täta skogar och vackra landskap omkring dig. Litauen består av mer än 3000 sjöar som bildar blänkande vyer och flera nationalparker som representerar Litauens vackraste platser. Faktum är att Litauen består av över 400 naturområden där mänsklig aktivitet är begränsat för att skydda djuren och växtligheten. I Litauen finner du Europas största sanddyner, Grutas Park som anses vara världens mest underliga museum och Parnidis Dune som är med i boken “1000 Places to See Before You Die, skriven av Patricia Schulz. Om du är ute efter vackra miljöer under din semester kan du även göra en resa till Slovenien eller varför inte resa till Norge för att upptäcka mer om vårt härliga grannland!

Äkta husmanskost

Rotgrönsaker och kött tillsammans med god öl.

Den litauiska maten gör dig mätt och belåten, varm om hjärtat och nöjdare än någonsin. En resa till Litauen innebär traditionell husmanskost som du bara måste smaka på. TravelBird tipsar dig om landets bästa rätter som alla bör känna till! I Litauen njuter man av traditionell husmanskost baserat på recept som förts vidare från generation till generation. Det litauiska köket består mestadels av rotgrönsaker såsom potatis och rödbeta, men även kött och mjölkprodukter. Låt oss presentera några rätter du absolut bör smaka på under en semester i Litauen.

Först ut är Litauens nationalrätt, “Zeppelinare”, som består av potatisknyten, kött och gräddfil. “Kepta Duona”, det friterade rågbrödet, är även något du bör smaka på under din vistelse i Litauen. Brödet kryddas med vitlök och salt och serveras med en krämig ostsås. Det här är definitivt det bästa snacket tillsammans med landets goda öl. Ifall du besöker Litauen under kallare tider bör du smaka på den berömda rödbetssoppan som värmer både kropp och själ. Visste du att den litauiska befolkningen anser att soppor är nyckeln till ett hälsosamt liv? Potatis är verkligen a och o i det litauiska köket och ett stort antal maträtter med potatis äts i varje hushåll dagligen. Smaka på potatispannkakor som serveras med dill, lök och gräddfil - en simpel rätt men ack så god!

Litauen är verkligen ett öl land och du finner nästan 70 bryggerier runt om i landet. En vistelse i Litauen vore inte fullständig utan den goda ölen. Besök en mysig bar, beställ den lokala ölen och njut av Litauens stolthet. Många av landets bryggerier har vunnit flera priser på grund av den goda ölen som spridit sig över hela världen. Vi rekommenderar att besöka åtminstone ett bryggeri under din vistelse i Litauen. Smaka på den bästa ölen och lär dig om dess intressanta historia!

Intressant fakta

Visste du att..?

Besök det härliga landet som är så lätt att älska! TravelBird har tagit reda på intressant fakta om Litauen för att inspirera dig att resa till det fantastiska landet. För ett litet land har Litauen mycket att vara stolt över. Visste du att Litauen är Europas mittpunkt geografiskt sett, att litauiska är världens äldsta språk och att befolkningen är Europas sista människor som konverterade till kristendomen? Hannibal Lecter från “The Silence of the Lambs” är född i Litauen och Litauen är det enda landet som har en egen officiell doft som kallas för “Doften av Litauen”. Om du gillar historia och natur är en resa till Litauen perfekt för dig. Var du medveten om att Litauen var det första landet som förklarade självständighet från Sovjetunionen år 1990? Eller visste du att en tredjedel av landet består av skog, att världens äldsta träd befinner sig i landet och att storken är landets nationalfågel? Faktum är att 13 000 storkar befinner sig i Litauen. Basketboll är landets mest populära sport och det lilla landet har flera stjärnor som spelar i amerikanska NBA.

PS. Vissla aldrig inomhus i Litauen - det betyder otur eftersom man tror att det kallar på onda djävular!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter