Semester

Med TravelBird hittar du inspiration till en underbar semester!

Erbjudanden

Välj avresedatum
69 erbjudanden
Var vill du resa under din nästa semester?

Semester. Det är något som vi alla längtar efter och ser fram emot i vardagen. Det finns nog inget som slår känslan att åka iväg hemifrån efter att ha jobbat och slitit, för att få spendera sin semester på någon underbar plats i världen med människor man tycker om. Eller känslan att bara få ta det lugnt hemma utan att känna någon stress över att hitta på saker hela tiden eller behöva fixa, städa eller plocka i hemmet. Under sin semester ska man nämligen bara njuta och ha roligt och även få bestämma helt själv hur man vill spendera sin tid. Med TravelBird kan du hitta fantastiska destinationer att spendera din semester i - världen bjuder på så många härliga platser så frågan är bara var din nästa semester kommer ta dig någonstans.

SMHI har gått ut med att sommaren 2017 var den kyligaste sommaren på hela 155 år. Sommarens väder resulterade i att svenska folket valde att göra sina utlandsresor i större utsträckning under hösten istället. Enligt Dagens Industri så fanns det ett samband mellan att svenskarna reser mer efter sommaren och hur vädret i Sverige såg ut under sommaren. På grund av det dålig vädret sommaren 2017 beslutade sig många att åka utomlands under hösten och det är främst weekendresor i Europa som lockar resenärerna. Man vill komma iväg snabbt och njuta av det något varmare klimat runt om i Europa under hösten. Populära weekendresor som görs av svenska folket under hösten 2017 går till bland annat London som är en storfavorit gällande weekendresor och även Amsterdam, München och Lissabon är destinationer som ökat rejält i popularitet. Till hösten vill allt fler även åka på kryssningar, speciellt kryssningar i härliga Karibien. Det dåliga vädret och det ökade intresset att lämna landet under sommaren gjorde även att priserna på resor höjdes. Statistiska Centralbyrån har tagit fram information om att priserna på paketresor har höjts med ungefär 16 % från juni 2016 och juni 2017. Då många valde att vänta tills de höga priserna under sommaren gått ner, skapades det därför ett stort intresse att göra sina utlandsresor under hösten istället.

Något som Helsingborgs Dagblad har uppmärksammat är att svenska folket reser allt mer och allt fler väljer även att resa mer under lågsäsong - när det inte är lov eller ledighet i Sverige. Svenskar som väljer att boka en semester efter sommaren har ökat rejält och mest gäller det familjer med små barn, familjer med vuxna barn och även par. Svenska folket har möjligheten att resa mer och även att välja själva när de vill resa, vilket är mycket på grund av att bland annat inkomsterna ökar och även att man har ökad möjlighet att sprida ut sin semester. Då svenska folket reser mer än någonsin så kommer även allt fler turister för att besöka vårt land! Enligt Tillväxtverket var den totala omsättningen av turismen i Sverige under år 2016, 296 miljarder kronor vilket var en ökning på 6,6 %. Även konsumtionen av utländska besökare i Sverige ökade med 12,7 % till 120 miljarder kronor. Under 2016 skapade även turismen flera nya jobb, vilket resulterade i att det arbetade 169000 personer inom turism det året och speciellt har det ökat mycket inom hotell- och restaurangbranschen. Sommarmånaderna är alltid bland de viktigaste för turismen då det utgör ungefär 45 % av hela årets övernattningar. Under sommaren 2017 var det ett ökat antal övernattningar av personer från USA och Kina medan flera svenskar valde andra boendealternativ under sommarmånaderna i år. Övernattningar ökade i både Stockholm, Västra Götaland och på Gotland medan de gick ner i bland annat Skåne. Enligt Aftonbladet så väljer turister att lägga de mesta av sina pengar på speciellt restaurangbesök och sitt boende. De väljer även att lägga pengar på transporter medan det inte läggs lika mycket pengar på kultur.

Semester är livet

Välj bland härliga semesterresor!

Det finns så många olika typer av resor som du kan välja mellan!

Det finns så många olika semesterresor att välja mellan och oavsett var du vill åka och vad du vill göra under din semester så finns det något för alla intressen och behov! Beroende på när på året du väljer att resa bort och under hur lång tid du vill vara borta så finns det resor för alla olika tillfällen. Res iväg ensam, med din partner, hela familjen eller med kompisgänget! Enligt Dagens Industri är Spanien den populäraste destinationen för svenska folket när de väljer att åka på en solsemester under 2017. Några platser i Spanien som är populära att besöka är bland annat Gran Canaria, Mallorca, Malaga och Barcelona. Svenskarna reser även gärna till Thailand, USA och Kroatien för härliga sol och badsemestrar och något som har blivit allt populärare under en semester för svenska folket är maten. Intresset ökar och enligt Expressen går svenska folket gärna och besöker lokala restauranger för att testa lokala delikatesser under en solsemester utomlands. Det som svenskarna helst äter under en solsemester är mat från det grekiska, italienska och spanska köket.

Något annat som svenska folket gillar är att åka på skidsemester under vintern. Ta med kompisgänget eller åk med hela familjen - det finns så många härliga platser att besöka. Sverige bjuder på flera underbara skidorter där skidåkning, afterski och andra roliga aktiviteter står i fokus. Du kan bland annat besöka Sälen, Åre eller Vemdalen för att nämna några platser i Sverige. Om man istället vill åka till alperna och komma iväg utomlands kan man besöka flera underbara platser i bland annat Österrike, Italien och Frankrike. Att åka iväg på en skidsemester har både många fördelar för ens välmående och är en otroligt rolig resa att göra. Fördelarna är många men under en skidsemester får man bland annat mycket motion av skidåkningen, man får andas frisk luft hela dagarna och såklart få tillfället att spendera sin tid utomhus - om man har extra tur under sin skidresa får man även njuta av sol! Under en skidsemester har man även chansen att gå på afterski, äta god mat, få flera tillfällen för avkoppling och man kan även utvecklas mer i sin skidåkning! Man har även chansen att umgås med familj och vänner - beroende på vilka du väljer att åka med under din semester och du har även möjlighet att utveckla nya bekantskaper. De senaste åren har även olika sportresor ökat mycket i popularitet. Enligt Aftonbladet ökar utbudet på olika sportresor hela tiden och det som är populärast just nu är att åka till bland annat England, Italien och Spanien för att gå på spännande fotbollsmatcher. Andra sporter som svenska folket vill åka och se live är bland annat basket, hockey och även att få se Formel 1. Det är även flera svenska idrottsprofiler som lockar svenska folket att göra fler sportresor, bland annat Zlatan och Henrik Lundqvist är två exempel som lockar flera att åka iväg för att gå på sportevenemang. Andra typer av semesterresor man kan göra är bland annat att åka på weekendresor till storstäder, åka på rundresor för att se fler platser under en och samma resa och även att göra en bilsemester, när själva resan till destinationen även blir ett äventyr!

Semesterns historia

Från två till fem veckor!

Semestern har utvecklas mycket i Sverige!

Att ha semester kanske är en självklarhet för många idag och många har möjligheten att vara ledig flera veckor för att njuta av en härlig semester hemma i Sverige eller utomlands. Semestern i Sverige har inte alltid sett ut som den gör idag, mycket har både utvecklats och förändrats under åren som gått. Arbetarbladet har uppmärksammat semesterns historia i Sverige och hur semestern har utvecklats genom åren. År 1938 blev det nämligen lag i Sverige att alla som arbetar skulle få två veckors semester. År 1946 infördes det sedan tre veckors semester enbart för de under 18 år medan det fem år senare, år 1951, blev tre veckors semester för alla. Flera år senare, närmare bestämt år 1963 ändrades det till fyra veckor och 1975 infördes fem veckors semester och så ser det även ut just nu. Så Sverige har alltså gått från två veckors semester till fem under årens lopp. Något som är intressant är att antalet betalda semesterdagar enligt lag skiljer sig mycket beroende på var i världen man bor. Det kan vara alltifrån 30 dagar som man har i bland annat Finland och Förenade Arabemiraten medan man har 22 dagar i Spanien och 20 dagar i Slovenien. I Sverige har man 25 betalda semesterdagar vilket är samma antal som i bland annat Österrike och Grekland. Några trender som man ser gällande svenskarnas semestervanor är att man börjar ta ut sin semester allt senare under sommaren. Svenskarna lägger även allt mer pengar på sin semester och enligt Metro snittar varje hushåll år 2017 ungefär 14900 kronor på semestern, det är nämligen en ökning då svenskarna snittade ungefär 12000 kronor under 2016 på sin semester.

Så hur har svenskarna semestrat genom åren? Enligt Arbetarbladet började svenskarna med att besöka flera pensionat och så kallade badhotell längst kusten under sin semester. Till en början hyrde man även sitt boende av de som bodde på platserna innan man så småningom började bygga sina egna sommarstugor. Campingen började så småningom när bilar blev allt vanligare och chartern slog igenom med full stryka under 60- och 70-talet medan det i sin tur var populärt med sommarstugor och båtar under hela 1900-talet. Undra hur lång semester kommer vara i framtiden och undra vad svenska folket helst kommer vilja göra! Hur man väljer att spendera sin semester ser olika ut från person till person. Vissa vill byta miljö och upptäcka nya platser medan andra vill koppla av hemma. Några vill stanna hemma i Sverige medan andra vill resa i världen. Semester är även något som är väldigt viktigt att ha i sitt liv då det är bra för ens hälsa. Under sin semester ska man verkligen försöka ta det lugnt och inte hålla igång för mycket - så försök ta vara på ledigheten och njut av semestern! En rolig detalj är att semester är ett latinskt ord och betyder sex månader. Tänk om man skulle ha sin semester i hela sex månader!

Svenskarnas semester

Vad gör svenska folket under sin semester?

Hur spenderar man helst sin ledighet?

När det äntligen blir dags för sin efterlängtade semester men vad vill man egentligen göra under den? Det finns så många platser att besöka och saker att göra - det kanske kan vara svårt att välja! Enligt SVT ökar antalet svenskar som väljer att spendera sin sommar och semester i Sverige. Det är ungefär 75 % av alla turister i Sverige som är svenskar och många väljer att spendera sin semester hemma i Sverige mycket på grund av att det både är bekvämt och enkelt. Sverige har även så mycket roligt att erbjuda, både aktiviteter och platser. Sverige är även ett oerhört vackert land och inte minst är det fantastiskt vackert under sommarmånaderna. När svenskarna istället vill spendera sin semester utomlands är det flera destinationer som är populära. Mynewsdesk har listat vilka destinationer som var vinnare under sommaren 2017. Svenskarnas favoritdestination är fortfarande Mallorca i Spanien och den populäraste staden att besöka över en weekend var London, som också länge varit en populär destination för svenska folket. Två destinationer som har ökat rejält i popularitet under sommaren 2017 i jämförelse med tidigare år är både Amsterdam och Split. Svenskarna är verkligen ett resande folk och de reser mer för varje år som går. Enligt GP reser mer än hälften av svenska folket utomlands minst en gång per år och det är även mer än hälften av befolkningen som har besökt fler än 11 olika länder. När svenska folket väljer att göra sin resa och även var de väljer att åka någonstans beror mycket på hur priserna ser ut och även beroende vilken årstid det är. En trend som man kan se är att svenskarna vill resa dit det är varmt. Under sommaren är det vanligt att flyga till destinationer runt Medelhavet då det inte är en allt för lång flygtid och har även bra priser. Under vintern är det istället populärt att åka till destinationer längre bort från Sverige, så svenskarna åker då gärna till bland annat Thailand.

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter