erbjudanden

Skidresor i Sverige

Spänn på dig pjäxorna och gör dig redo för något av TravelBirds erbjudanden för skidresor i Sverige!

Hur prisar du den svenska vintern: framför en öppen spis i en mysig stuga och susande fram i vackert vit snö i backen? Vi här på TravelBird rekommenderar naturligtvis att göra både ock på skidsemester i Sverige!

Jakten på det perfekta åket är evig och vägen dit är en härlig upplevelse av gemenskap, oavsett om det är familjen, kompisgäng eller en glad mix av båda som ger sig iväg. De flesta skidorterna i Sverige nås enkelt med bil, buss och även tåg så det är bara att boka hotell eller en stuga, packa väskorna och sedan väntar de vita vidderna! Skidresor i Sverige är perfekt för hela familjen - gör en semester med barnen och dela glädjen i allt vad en skidsemester innebär. Det är alltid roligt att göra så kallade temaresor, där till exempel skidresor, golfresor eller kanske kulturresor står i fokus under resan!

Gnistrande snö, glänsande backar

Att åka skidor som sport är ett sent påhitt från 1800-talet som vi inte tänker släppa taget om! Det är en speciell känsla att se ut över vidderna och känna att man kastar sig ut i naturen.

Åre började utvecklas till skidort redan 1907 och första skidliften i Sverige byggdes då efter schweizisk förebild. Resten är historia! Första Vasaloppet hölls 1922 och sedan dess är skidåkning i Sverige en nationell stolthet och oumbärlig tradition. Två år senare, 1924, kom Olympiska vinterspelen och intresset för skidresor i Sverige tog fart på allvar!

Det finns massor att hitta på utanför skidbacken också! Naturligtvis vill man mysa efter skidåkningen med ett glas öl eller kanske varm choklad och nåt gott att äta. Många ställen erbjuder också andra härliga snöaktiviteter som hästridning eller något med ännu äldre anor...

Skidresor i Sverige är något alldeles unikt i världen...

Skidåkningen har en lång historia och faktum är att grottmålningar från Kina och Ryssland avbildar tidig skidåkning får flera tusen år sedan. Men det är faktiskt vi nordbor som har gjort skidåkningen känd.

Ordet 'skida' kommer från fornnordiska "skíð" som helt enkelt hade hade betydelsen flat träbit eller skida. Det har blivit lånord i de flesta språk världen över men på samiska heter skida "sabek". Skidresor i Sverige bjuder förutom vita vidder och mysiga stugor även till att uppleva samernas spännande kultur och traditioner. Samerna livnärde sig förr på renhållning och än idag finns det de samer, ca. 10% av alla samer i Sverige, som ägnar sin tid åt detta. Passa på att hänga med när renarna ska vallas och fodras, se hur det ser ut i en 'kåta' som samerna bodde i förr i tiden och passa på att smaka på smaskigt renkött. Man kan också åka rensläde som självaste tomtefar, eller hundsläde så klart och njuta av samisk konst, mat och fängslande legender!

Vinterlandskapet väntar

Skidresor i Sverige är mer än bara skidor och även om snön är huvudrollen så är gemenskapen före och efter lika viktig.

Men vad händer utanför backen? Ja det är bara att välja!

  • För att ha energi till skidåkning och snowboard behövs naturligtvis bra med mat. Ta chansen att prova på traditionella svenska rätter som ren, älg eller vildsvin som man inte äter var dag! På många större anläggningar samsas nysvenska klassiker som pizza och burgare med fina gourmetrestauranger.
  • Skidor i all ära men det finns mer att hitta på i snön! För den som gillar fart är naturligtvis att åka skoter ett måste, eller vad sägs om att prova på en klättervägg av is?
  • Många hotell har spa och simbassäng så man får upp värmen efter all utomhusaktivitet. Unna dig en stund i jacuzzi eller kanske en massage så du är redo för följande dags åk!
Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter