Sol och bad

Älskar du - precis som TravelBird - resor med milslånga stränder och kristallklart hav? Ta med hela familjen på en resa med sol och bad, vilket äventyr!

Erbjudanden

Välj avresedatum
30 erbjudanden
Vill du kasta av dig vinterpälsen och fly det osäkra svenska vädret? Då är sol och bad på sin plats under din nästa semester.

Du sitter vid poolen, sippar på en Piña Colada och njuter av värmen, medan barnen deltar i en aktivitet med hotellets animatorer. Ikväll ska ni äta på en mysig lokal restaurang och ta en kvällspromenad vid havet. Vardagen känns långt borta och du kollar vädret för Sverige - regn och halvmulet. Hur bra var inte beslutet att ta en semester just nu? Vare sig du vill åka på en bekväm all-inclusive resa, en solsemester till Kanarieöarna, upptäcka de grekiska öarna, bila runt i Kroatien eller satsa på en kortare weekend, sol och bad är något vi kan erbjuda dig. En sol och bad semester är perfekt för att ladda batterierna, ta en paus från vardagen och göra något kul med till exempel familjen utanför hemmet. Idag finns det många destinationer runt om i världen man kan välja och vraka emellan beroende på säsong; Kanarieöarnas behagliga klimat kan avnjutas året runt, Medelhavskusten från våren ända till sena hösten eller en destination längre bort, så som Indonesien eller Thailand under vintermånaderna.

Sol- och badsemester genom tiderna

Idag är det en självklarhet för många att åka på en solsemester på en vecka eller en weekend av sol och bad. Men hur kommer det sig att vi idag åker på badsemester?

Turismen växte fram från antikens Rom, medeltidens vallfärder, elitens utbildningsbehov och utvecklades till kommersiell turism under 1900-talet. Från något som bara de rika hade råd med, till något som de flesta idag ser som en självklarhet.

I dagens läge har världen blivit väldigt liten och du kan ta ett flyg nästan vart som helst, när som helst. Men hur kommer det sig att vi började resa och hur skapades turismen? Ordet ‘turism’ härstammar från latinets ‘tornare’ som betyder vrida, vända eller kretsa och det lär ha förekommit i text första gången år 1824 enligt Kungliga biblioteket. Turismen i sig är över 2000 år gammalt, då rika invånare av det antika Rom hellre spenderade sina somrar utanför staden för sol och bad i Italien, främst vid kusten och landsbygden. Efter Romarrikets fall stagnade turismen i några hundra år då man ifrågasatte säkerheten att resa utanför sitt land, men under medeltiden växte intresset för vallfärder. Ännu under 1700-talet var turism något som var reserverat till den prestigefyllda eliten, då särskilt den unga adeln gjorde en så kallad Grand Tour. Detta innebar att de reste runt en längre tid, bland annat i Tyskland, Frankrike och Italien, för att studera vid universitet och lära sig främmande språk.

Under 1800-talet växte intresset för hälsa och kultur fram och folk reste till kurorter för att nyttja fräscht källvatten och andas in frisk luft. Samtidigt tog ångbåtstrafiken fart och järnvägsbanor byggdes, och detta gjorde det lättare för gemene man att ta sig runt och priserna sjönk märkvärt då penningekonomin introducerades. Man anser att den moderna resebranschen föddes då Thomas Cook bokade ett helt tåg för 500 godtemplare år 1841 och efter det fortsatte han arrangera gruppresor till bland annat världsutställningen i Paris. Sol och bad blev populärt efter det första världskriget och badorter började dyka upp. Från år 1938 fick alla svenskar rätt till fyra veckor lagstadgad semester vilket ledde till att massturismen i och från Sverige kom igång efter slutet på andra världskriget. Under 1960-talet blev resandet märkvärt populärare då folk hade mera disponibel inkomst och kommersiella flygplan kunde ta dig runt världens flygfält.

Sol- och badsemester för alla smaker

Välj mellan en långhelg vid Gardasjön i Italien, all-inclusive på Mallorca, familjekul på Rhodos, eller hyrbilsutflykter runt Cypern eller Kroatien - det finns något för alla.

Vare sig du gillar komfort på din semester, äventyrliga upplevelser, semester med familjen eller en weekend med dina vänner, så finns det många olika sorters resor och destinationer att välja mellan för att möta dina behov och preferenser.

Nya upplevelser och komfort är en garanti på en lång semester på Teneriffa, på en vecka på Solkusten eller på en kortare vistelse på den italienska rivieran. Eller varför inte upptäcka öar så som Sicilien eller Cypern med en hyrbil? Klassikern Grekland erbjuder många öar så som Rhodos, Kreta, Korfu samt halvön Halkidiki, att uppleva med vänner, din partner eller din familj. En all-inclusive semester på Mallorca erbjuder dig och din familj maximal komfort och halvpension vid Solkusten ger dig valmöjlighet att upptäcka det spanska köket vid Andalusiens kust. Mindre traditionella destinationer för sol och bad som växer i popularitet är Kroatien i östra Europa med kust till det Adriatiska havet, samt Sicilien som är Medelhavets största ö strax utanför södra Italiens kust. I Kroatien kan du njuta av en strandsemester vid Zadars, Splits eller Dubrovniks kust. Om du är ett fan av TV-serien Game of Thrones kommer du se bekanta ställen i Kroatien för här spelades scener från flera säsonger in. Sicilien däremot kan erbjuda dig vackra landskap, vandringsäventyr, historia eller total avkoppling från världen på de bilfria vulkaniska Eoliska öarna.

Upplev den lokala matkulturen på din nästa semester

Smaka på spansk tortilla och tapas i Spanien, autentisk tzatziki och moussaka i Grekland, miješano meso och goulash soppa i Kroatien eller pastizzi och zalzett på Malta.

Länder så som Grekland och Spanien är världskända för sina utsökta rätter som man kan även njuta av på hemmaplan, men varför inte gå steget längre och få den riktiga upplevelsen på plats?

Det medelhavska köket är känt för att vara utsökt - och hälsosamt! I till exempel Grekland äts mycket färska grönsaker, oliver och grillat kött blandat med fetaost, olivolja och uppfriskande kryddor. I Spanien kan du uppleva olika typiska spanska rätter beroende på området du besöker. Här kan du välja och vraka mellan klassisk paella, olika tapas och fisk och skaldjur. Kroatiens och Maltas matkultur är kanske mera exotisk än vad du är van vid, men det gör hela upplevelsen mera intressant. I Kroatien äts mycket olika sorters grillat kött, fyllda grönsaker så som paprika, fisk och skaldjur av olika varianter och många olika soppor så som den välkända goulashen. På Malta kan du smaka på korianderkryddade kovarna zalzett eller pastizzi som är salta piroger fyllda med ricottaost. Vart du än åker på semester lär du ta del av det lokala köket, så passa på då solen gått ner över horisonten och avnjut en avkopplande middag i den sköna kvällsvärmen.

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter