2 erbjudanden

Turkietresor

Upptäck kontrasterna i landet som förenar Europa med Asien. Lockas av TravelBirds Turkietresor, som är laddade med strand, bad och mängder av sol.
Utvalda filter:
2 erbjudanden
Filter Återställ

Glittrande hav, kulturella städer och soliga stränder - en resa till Turkiet har mycket att locka med!

Oavsett om du väljer att besöka kusterna, öarna eller städerna, så kommer du garanterat att bli förälskad i Turkiets levande och inbjudande kultur. Här finns både varmt väder, spännande äventyr, unika sevärdheter och härlig avkoppling - optimalt för dig som söker mer än bara sol och bad på semestern. Res till Ankara och upplev det sprudlande livet i huvudstaden, eller upptäck internationellt bubblande Istanbul - staden där väst möter öst. Upptäck kontrasterna där moderna tankesätt och historia blandas runt bergen som förenar Europa med Asien. Staden har en väldigt lång historia under både grekiskt, romerskt och osmanskt herrevälde. I Istanbul kan du bland annat besöka välkända moskén Hagia Sofia och sultanens palats Topkapi. Besök Izmir vid det Egeiska havet i väst och häpnas av dess fascinerande historia som viktig hamnstad genom tiderna, med levantiskt, armeniskt, grekiskt, och judiskt arv. Izmir, den forna grekiska staden Smyrna, är speciell än idag på grund av sin till synes mer liberala kultur och avslappnade livsstil. Om det är sol och bad du söker ska du styra kosan mot Bodrum och Marmaris vid den sydvästra kusten eller Alanya, Side och Antalya i syd. Här hittar du så väl sandstränder, som historiska monument och ruiner av forna städer. Turkietresor kommer garanterat inte att göra dig besviken vart du än bestämmer dig för att åka!

Färgstarka Istanbul

I Istanbul - före detta Konstantinopel - hittar du den livliga turkiska kulturen, som genomtränger turismen och den internationella atmosfären.

Musik, mat och kultur i mängder! Upplev hur färgstarka Istanbul smittar av sig med sitt sprudlande liv och hur spännande upplevelser väntar runt varje hörn! Ta en dag att strosa runt på Grand Bazaar - Turkiets äldsta marknad - där du kan göra riktiga kap när det kommer till sköna tofflor, vackra sjalar, färggranna lerkärl och aromatiska kryddor. Ett måste under alla turkietresor är att uppleva den lokala kulturen. Marknadskulturen är verkligen levande i Turkiet och även om du inte vill köpa något, så är det en upplevelse i sig att titta, lukta och smaka på allt spännande som erbjuds i de färgglada stånden. Smaka definitivt på turkisk halva och bakelsen baklava, som du hittar i många länder i Mellanöstern men den lär vara bäst bakad i Turkiet!

När du köpt med dig kardemumma och gurkmeja så är det dags att besöka Hagia Sofia - den mytomspunna gamla moskén som en gång i tiden var en kyrka och numera utgör ett häpnadsväckande museum. Hänförs av de konstnärliga utsmyckningarna i taket och på väggarna och imponeras av den komplexa arkitekturen som växt fram under åren. Förutom Hagia Sofia är även den Blå moskén ett måste när du är i Istanbul. Vid första anblicken verkar moskén inte särskilt färggrann, men vid en närmre titt ser du att alla tak på den stora byggnaden består av mängder av små blå takplattor. Majestätiska Topkapipalatset mellan viken Gyllene hornet och Marmarasjön är en annan sevärdhet att inte missa.

Turkisk mat

Turkisk mat beskrivs bäst som en kombination mellan det österländska köket och medelhavsköket. Kryddigt och smakrikt - en oslagbar kombination!

Glöm den trötta kebaben från kiosken där hemma och njut av vällagade turkiska rätter som ångar av kärlek på semestern. Turkiets nationalrätt må vara kebab, men alla turkietresor har mycket mer att bjuda på än det! Prova läckra vinbladsdolmar eller en traditionell “casserole” - en kryddig gryta som alla restauranger serverar sin egen variant på. Traditionellt börjar en måltid i Turkiet med ett urval av mindre rätter - meze, som ofta är en trevlig blandning av det som är i säsong, bröd och youghurtsåsen tjadijk. Om du saknar svenska köttbullar, så har Turkiet sin variant gjort av lamm eller nötkött kallat köfte. Missa inte heller att smaka på börek, en saltig variant av pirog, oftast fyllt med köttfärs eller spenat och ost. Sugen på pizza? Prova då på den turkiska versionen pide, ett båtformat tunnbröd serverat med olika pålägg. Smaka även på äkta turkiskt kaffe eller turkiskt te, kallat çay, som är en variant av svart te vanligen producerat vid Svarta Havets kust. Var inte förvånad om du blir serverad te efter maten på en restaurang utan att du beställt det - det är bara turkisk gästvänlighet. Det turkiska köket är ett måste under resor till Turkiet, som ofta bjuder på mustiga stuvningar, kryddiga - men inte nödvändigtvis starka - rätter och diverse tillagade grönsaker. Vad som är genomgående i matkulturen är turkarnas fantastiska känsla för smak och avsaknad av griskött, eftersom Turkiet är muslimskt.

Äventyr i Kappadokien

Mitt i Turkiets inland poppar bergstopparna upp likt svampar i skogen. Speja ut över magiskt vacka Kappadokien!

Letar du efter nya äventyrsresor? En vandring i det turkiska bergsområdet Kappadokien bjuder på hänförande vyer som du inte trodde fanns. Kappadokien ligger gömt i Anatolien, mitt i Turkiets inland. De tornformade bergstopparna, underjordiska kamrarna och det ökenliknande klimatet ger området ett nästan utomjordiskt uttryck. Området är listat som världsarv av UNESCO och många turister som lockas hit väljer att ta en tur i luftballong för att se bergen från ovan - en magisk upplevelse. Svenska Dagbladet rekommenderar att upptäcka sagolandet till fots - att beundra en himmel full av färgglada ballonger och att se staden och bergen från marken är kanske ännu mer tjusigt. Vandra på vältrampade stigar genom bergsklyftor med aprikosodlingar och smaka på färskpressad apelsinjuice. Förs bort till en annan tid i den underjordiska staden Kaymakli eller klostret Keşlik där hundratals munkar förut levde. Upptäck området med en tusenårig historia av liv i bergen och upplev häpnadsväckande natur under en oförglömlig vandring i Kappadokien. Om du är ute efter flera äventyr kan du även göra en resa till Förenade Arabemiraten eller varför inte åka på en spännande resa till Sydafrika!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter