Vinresor

Lär dig mer om hur läckra drycker tillverkas under porlande vinresor med TravelBird och upptäck resan från druva till bord under en vinprovning i trevligt sällskap.

Erbjudanden

Välj avresedatum
6 erbjudanden
Har du alltid drömt om att lära dig mer om skillnaderna mellan druvarter, årgångar och lagringsprocesser? Då är en vinresa den perfekta semestern för dig.

Kombinera din semester med ditt intresse! Oavsett om du är nybörjare eller redan sitter på lite kunskaper kring viner och dess produktion så kan vinresor till Italien, Frankrike eller något annat vinproducerande land vara kul. Njut av att prova lokalt odlade viner och att höra människorna som producerar drycken själva prata om den. Lär dig mer om hur vinets smaker fungerar och hur de kan kombineras med mat, samtidigt som du får chansen att prova på nya sorter - kanske hittar du din nya favoritflaska? Oavsett om du redan har en del förkunskaper eller om du är nybörjare så kan det vara mycket intressant att få höra vinproducenter dela med sig av sin värld. I många sinnen går vin och kärlek hand i hand och mer passionerade människor får man leta efter! Lockas in i en värld fylld av porlande viner, fantastiska miljöer och trevligt umgänge - vinresor har mycket livskvalitet att erbjuda!

Bedårande Toscana

Vill du bo på vingård i Toscana? Se vilka resor till Italien som TravelBird har och njut av att resa iväg till en riktig drömdestination.

Det böljande landskapet i norra Italien passar perfekt till vinodling, vilket återspeglas i landets gedigna vinexport.

Det finns många länder i Europa som tillverkar vin enligt uråldriga traditioner och producerar fantastiska smaker. Italien, Frankrike, Portugal och Spanien är några av de länder som främst förknippas med vinproduktion och Italiens nord-västra region Toscana är fylld med böljande frodig växtlighet, där sol och regn samsas på spelplanen. Området erbjuder ett optimalt odlingsförhållande för druvor som Sangiovese och Trebbiano.

Bedåras av utsikten över vinfälten och se hur en klassisk Chianti eller Amarone växer precis utanför dörren. En långweekend på den italienska landsbygden kan bli hur härlig som helst, så låt dig uppslukas av gott vin, god mat och gott sällskap - du befinner dig trots allt i en region som gjort sig känd för att inspirera både konstnärer och vinkonnäsörer.

Bygg upp en smakpalett

Lär dig matcha frukt och bärsmaker med tonerna i ett gott vin och se hur du kan hitta fler viner som faller dig i smaken.

‘Det smakar lakrits, malört och svarta körsbär’ - är det grekiska i dina öron? TravelBird tipsar om hur du kan lära dig känna igen smaker i olika viner.

Våra smaklökar är vana vid att känna av sött, surt, salt, beskt och umami, men det är inte på det sättet som vin brukar beskrivas. Att smaka vin är inte bara en vetenskap, utan även en konst, och det handlar om att öva upp din smakpalett och lära dig vad du identifierar i vinet. Vilka smaker kan du känna? Vad händer när du dricker vinet tillsammans med olika sorters mat? Svar på de frågorna kan du bara få genom att prova själv, eftersom smak är subjektivt.

Vill du lära dig att upptäck fruktiga toner eller sträva lakritssmaker? Även om ni redan bokat in en vinresa så kan det vara trevligt att samla resesällskapet och tjuvstarta lite. Lär känna smakerna i vinet: köp hem godsaker som björnbär, choklad, fikonmarmelad, svartvinbärsgelé, mango, äpplen, valnötter, grön paprika, oliver, svamp och sparris och prova sedan dessa i lugn och ro, tillsammans med vinet. Försök att identifiera och matcha smakerna i vinet med frukt- och bärsmakerna. Dricker ni Sauvignon Blanc kan ni säkert känna igen exotiska smaker som mango, pomerans och papaya, medan en Cabernet bjuder på toner av svartvinbär, mörk choklad och grön paprika. Världen av vin är oändlig och att bygga upp en smakpalett är nyckeln till att kunna utforska den.

Vin är en vetenskap

Funderar du på en vinkurs? Här hittar du lite grundläggande fakta så att du kan påbörja din resa i druvornas land.

Att förstå vin är som att förstå en kultur - det handlar om miljö, om traditioner och om att ha känsla för hantverket.

Goda viner finns det gott om, med det kan vara svårt att veta vad du personligen föredrar. Lär dig hitta rätt i djungeln av flaskor - med en vinresa kan du kombinera upptäckten av makalös natur med att lära dig mer om vin. De flesta vinerna har en alkoholhalt på 8-16%, över 22% och det är per definition inte längre vin. Halten beror på vilken region vinet tillverkas i, det italienska Amaronevinet har traditionellt mellan 15% och 16% alkohol.

Lufta, lukta, smaka och svälj. Att smaka vin handlar mycket om att hitta vad för typ av vin du tycker om. Alla gillar vi olika och beroende på vilken balans i vinet du uppskattar kommer du och de runt omkring dig att tycka om olika sorters vin. Framför allt är det syran, mognaden, alkoholhalten, kroppen och lagrinsmetoden som spelar in. Beroende på hur druvan odlats varierar syran enormt - den finns alltid som en del av vinet, men har den odlats i ett kallare klimat kommer vinet att bli betydligt syrligare än om det fått mogna i sol och hetta. Chablis är ett perfekt exemepel på ett syrligt vin, medan Chardonnay oftast görs på solmogen frukt. Alkoholhalten spelar även in på hur smaken upplevs. Högre alkoholhalt behöver nödvändigtvis inte betyda ett bättre vin, men heller inte motsatsen. Röda viner innehåller ofta tanin, ett smakämne som också hittats i te. Tanin ger vinet kropp och fyllighet, men även strävhet och bitterhet. Tanin bryts ned i kontakt med syre och därför har viner som kanterats eller lagrats på ekfat en mjällare smak. Vinets syra, mognadsgrad, alkoholhalt och lagringsmetod samspelar och skapar en särskild balans och olika viner har olika balans. Så att hitta viner som just du uppskattar handlar ofta om att hitta en balans som du tycker om.

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter