Weekend Krakow

En weekend i Krakow innebär en spännande stad med fantastiska kvarter där historien glänser. Med TravelBird får du lära dig mycket och skapa minnen för livet!

Erbjudanden

Välj avresedatum
6 erbjudanden
En helg i den fantastiska staden Krakow är perfekt för dig som gillar stadssemestrar bland historiska och vackra sevärdheter. Det här är en av Polens och hela Europas mest fascinerande städer gällande arkitektur och kultur!

Krakow är inte bara Polens näst största stad, utan även en av landets äldsta städer som är känd för sin välbevarade medeltida atmosfär och sitt judiska kvarter som tar dig tillbaka i tiden då tragedin på 1900-talet ägde rum. Om du gillar strålande arkitektur, rörande historia och fascinerande attraktioner är en weekend i Krakow ett bra alternativ för dig. Den charmiga staden erbjuder även trevliga barer och mysiga restauranger som ser till att du får i dig ordentligt med mat för att orka med all sightseeing. Tråkiga stunder är inte på tapeten i Krakow och vi garanterar att du alltid hittar något att göra. Sätt dig på en uteservering på en av stadens fantastiska torg, skåda folkmassan som tar sig fram på gatorna, drick en traditionell polsk öl och beundra stadens atmosfär som tar dig till en annan värld.

Krakow är inte bara en fantastisk plats när det kommer till utseende och historia, utan även en trevlig stad för dig som gillar att shoppa. Här kan du handla det vackraste souvenirerna såsom antikviteter och smycken samt fynda på loppmarknader eller i stadens idylliska butiker. Gamla staden i Krakow är en sevärdhet i sig som dessutom är med på Unesco:s världsarvslista. Här kan du bland annat skåda det fantastiska Wawel slottet som visar upp en fascinerande blandning av gotisk, renässans och romansk arkitektur. Krakow är utan tvekan en stad som erbjuder en spännande kontrast mellan dåtid och nutid samt gammalt och modernt.

Det är dags att börja utforska Polens gömda pärla som var landets huvudstad mellan åren 1038 och 1569. En vistelse i Krakow tar dig till staden som anses vara den akademiska, konstnärliga och kulturella staden i Polen. Här finner du en lång historia som tar dig hela vägen tillbaka till 600-talet och vi kan med säkerhet påstå att du kommer att få en rejäl dos av spännande historier. Vi har plockat fram goda tips angående sevärdheter och mat som skapar den bästa tänkbara weekendresan - låt TravelBird visa vägen till den fantastiska staden som begeistrar alla resenärer!

Ett proteinrikt och mättande kök

En vistelse i denna stad ser till att du inte behöver gå omkring hungrig.

En weekend i Krakow innebär många sevärdheter och långa promenader - glöm inte att smaka på lokala godheter som ser till att du orkar vara aktiv hela helgen. Smaklig måltid eller “smacznego”! Det är dags att njuta av det polska kökets läckerheter!

Om du föredrar att köpa något att äta mellan alla attraktioner är ‘maczanka’ ett snabbt och enkelt alternativ för dig. Det här är en traditionell polsk maträtt som består av bröd tillsammans med griskött och sås. ‘Zapiekanka’ är precis som föregående maträtt, en snabb måltid som kan köpas i nästan varje gathörn. Detta är ett smaskigt pizza-liknande snack som passar perfekt då du promenerar bland alla sevärdheter och känner dig hungrig. Det samma gäller brödet ‘obwarzanek’ som påminner om Tysklands kringla. Det här är ett typiskt “to-go” mellanmål som polacker köper med sig på vägen till jobbet och skolan.

I något skede vill du säkert sätta dig ner och äta en ordentlig middag i någon av stadens fantastiska restauranger. ‘Bigos’ är en traditionell gryta som ofta serveras i stora portioner. Kanske mera än vinter måltid, men vem säger att man inte kan avnjuta en smaskig köttgryta året runt? ‘Golonka’ är en mättande rätt som består av mört griskött och som passar bäst tillsammans med ett stort glas av polsk öl. Varför inte beställa en portion ‘gołąbki’ som egentligen betyder “små duvor” och består av kål, kött, lök och ris som serveras med en utsökt tomat- eller svampsås? Oberoende väder är det polska köket något som aldrig lämnar någon besviken och de grymma portionerna förgyller vilken resa som helst! Glöm inte att Polen varit en ölproducent i tusen år. Du kan därmed räkna med fantastiska ölsorter som passar ypperligt tillsammans med varje måltid. Eller varför inte bara sätta dig på en trevlig pub för att släcka törsten om du inte är hungrig och pausa bland alla attraktioner som du besöker?

En historisk och rörande stad

Utforska stadens förflutna.

Det här är din chans att ta dig tillbaka i tiden för att uppleva allt från medeltiden till 1900-talets judiska tragedi. En weekend i Krakow innebär lärorika stunder som inte lämnar någon oberörd.

Andra världskriget var en tuff tid för Krakow. Tiden då nazisterna regerade har lämnat sina spår och idag minns Krakow fortfarande den tragiska tiden. Det judiska kvarteret fick lida mycket och det förstördes till stora delar, men under 90-talet återuppbyggdes området och idag är det en av stadens trevligaste platser att vistas på. Att besöka det judiska kvarteret innebär vackra synagogor, charmiga gallerier och mysiga kaféer. En av Krakows mest kända attraktioner är den tragiska platsen Auschwitz som än idag berör alla besökare. Koncentrationslägret får alla resenärer att uppskatta det goda i livet samtidigt som det ger en fördjupad inblick i nazitiden och dess händelser.

Wawel slottet hade sin storhetstid under 1500-talet och är idag ett museum som fascinerar alla historieintresserade individer. Det fantastiska renässansslottet är minst sagt en intressant upplevelse där du får lära dig om nationens historia och skåda en av Leonardo da Vincis mest berömda målningar. I närheten av slottet kan du skymta den fantastiska Wawelkatedralen som ursprungligen byggdes på 1000-talet. Dagens version är dock från 1300-talet och bjuder på vacker romansk och gotisk stil. Vid ingången hänger stora delar av gamla djurskelett som anses ha magiska krafter. Enligt legenden kommer katedralen alltid att finnas kvar så länge benen också hänger vid ingången!

Nicolaus Copernicus

Besök platsen där det astronomiska geniet en gång studerade.

En weekend i Krakow innebär en semester i staden där astronomen Copernicus en gång befann sig.

Copernicus, den polska mannen med titeln astronom, ekonom, astrolog, läkare, matematiker och så vidare, föddes år 1473 och är känd för sitt världsberömda verk “Om himlakropparnas kretslopp”. Vi minns honom idag som mannen vars teori stred mot Aristoteles teori om universum. Collegium Maius som är en del av före detta Kraków Academy (idag Jagiellonian University) är Polens äldsta universitet och visar upp en bedårande gotisk arkitektur. Här kan du skåda Copernicus astronomiska instrument samt hans gamla manuskript. Återigen en perfekt plats för dig som gillar historia eller dig som vill lära dig mer om den polske astronomen Nicolaus Copernicus. Dessutom kan du beundra världens äldsta glob här! Till minnet av Copernicus och för att fira universitets 500-års dag skapades en staty av den kända astronomen!

En semester i Krakow, vare sig den är lång eller kort, innebär historia i stora mängder och vi garanterar att du återvänder till Sverige ett snäpp klokare. Här finner du helt enkelt allt från judarnas historia och den historiska Wawelkullen till ett astronomiskt geni som hjälpt oss att förstå vår värld!

Kan vi hjälpa dig? Vi svarar på din fråga
Besök vårt hjälpcenter