Kräftskiva som tradition i Sverige

Kräftskiva är en tradition i Sverige som vi haft sedan början på 1900-talet och är ursprungen i att det var premiären på det tillåtna kräftfiskandet. Kräftpremiären infaller den 7e augusti och var tidigare starten på en festperiod i Sverige som inleddes med just en kräftskiva.

Varför firar vi kräftskiva?

Vi firar kräftskiva för att i början av 1900-talet och ända fram till 1994 var det förbjudet att fisks kräftor mellan november och augusti. Den 7e augusti klockan 17.00 var det tillåtet att påbörja sitt kräftfiske, något som 1982 ändrades till 17e augusti i stället. Fiske av kräftor var sedan tillåtet fram till november.

Anledningen till att man införde ett förbud mot kräftfiske större delen av året var för att kräftor blev ett mycket populärt livsmedel bland borgerligheten tack vare att det var Erik den fjortondes favoriträtt. Kräftorna började då bli utrotningshotade och därför var man tvungen att begränsa fiskeperioden.

Idag är det tillåtet i Sverige att fiska kräftor året om, med undantag för signalkräftan, men många brukar ändå förlägga in kräftpremiär i augusti. Det är inte heller lika vanligt att fiska sina egna kräftor även om du kan fiska kräftor både i Sverige och i flera sjöar i Europa.

Vad innebär kräftskivan som tradition?

Själva kräftskivan som tradition har troligtvis sitt ursprung i de borgerliga kräftsuparna som förekom under 1800-talet. Idag är kräftskivan inte längre förknippat med borgerligheten, men däremot är det fortfarande starkt förknippat med fest och supar.

Kräftskivan har länge och är fortfarande förknippad med en stor fest där både mycket mat och mycket alkohol förekommer. Kräftskivan är en mycket svensk tradition och förknippas med mycket svenskhet, och därför fylls bordet ofta med svensk mat och svensk snaps.

Förutom kräftorna, och den övriga maten är idag roliga hattar och andra dekorationer en viktig del av kräftskivans tradition.

Vad måste finnas med på en kräftskiva?

Självklart är kräftorna huvudpersonen och ett måste på en kräftskiva. Det får gärna vara svenska kräftor, även om det idag är vanligt med frysta kräftor från andra länder. Vill du äta riktigt goda kräftor är havskräftor från västkusten att rekommendera.

Förutom kräftorna är baguette, västerbottenpaj, sallader, aioli och annat småplock mycket vanligt och populärt att ha på bordet under kräftskivan. Idag är det till och med många som inte ens gillar kräftor som går på kräftskiva. Det finns gott om annat och äta, och feststämningen är ofta viktigare än maten.

Något som också är viktigt för många på en kräftskiva är alkoholen. Det mest traditionella är snaps, självklart svensk snaps som dricks ackompanjerat till snapsvisor. Men även öl, vin och cider är populära alkoholhaltiga drycker idag och många väljer också att helt avstå från alkohol, om exempelvis barn medverkar.