5 sevärdheter på din weekendresa till Rom

Rom den eviga staden, en mycket populär destination för weekendresor och det är inte svårt att förstå varför. Här finns gott om saker att göra, god mat att äta och många sevärdheter att besök. Under en weekendresa hinner du såklart inte med allt, och några sevärdheter är att prioritera.

1.    Colosseum

Colosseum är den världskända Amfiteatern som är uppbyggd mellan 70 och 80 e.kr och hade plats för 87 000 åskådare. I Colosseum ägde de välkända gladiatorspelen rum, men också strider mellan vilda djur, avrättningar och teatrar hade sin plats där.

Colosseum är sedan 2007 ett av världens sju nya underverk, och är ett av Italiens mest populära turistattraktioner. Har du inte besök Colosseum tidigare är det ett absolut måste under din weekendresa till Rom.

Det är rekommenderat att gå en guidad tur i Colosseum, eftersom du då också kommer få massvis med spännande historier berättade för dig. Under högsäsong rekommenderas du att förköpa biljetter eftersom trycket är hårt.

2.    Fontana di Trevi

Ett annat måste under din weekendresa i Rom är fontänen Fontana di Trevi som är en mycket mäktig fontänbyggelse mitt i centrala Rom. Fontänen byggdes 1762 och är byggt i ett material som kallas för travertin och är en slags kalksten.

Fontana di Trevi är känd över hela världen, och vi svenskar kanske känner oss lite extra stolta eftersom det var där Anita Ekberg badade i filmen Det ljuva livet och gjorde fontänen mycket känd. Idag är det förbjudet att bada i fontänen, men däremot sägs det att kasta ett mynt i den ska bringa lycka.

 

3.    Forum Romanum

Forum Romanum passar utmärkt både för din weekendresa i Rom eller om du är på en historisk resa i Italien. Platsen var under antikens Rom centrum för handel, politiska utspel, kommersiella event samt för religiösa händelser. De äldsta delarna beräknar man vara från 500 f.kr.

Idag finns förstås endast ruiner kvar, men det finns ändå tempel, triumfbågar och andra byggnader som är väldigt bra bevarade. Här kommer du som är historieintresserad kunna spendera många timmar. Men se till att bara bra skor, för marken är ojämn och bitvis lite svår att gå på.

4.    Spanska trappan

Under en weekendresa till Rom är Spanska trappan ett roligt besöksmål om du vill hålla dig inom centrala Rom. En riktig turistmagnet och en utmärkt sevärdhet under en fotoresa.

Under 1700- och 1800-talet var trappan en populär mötesplats för konstnärer, bohemer och poeter. Trappan har 138 trappsteg, så det är bara att välja ett trappsteg att slå dig ner på för att vila benen under din cityresa.

5.    Peterskyrkan

Kyrkan ligger egentligen i Vatikanstaten som är en helt egen stad i Rom. Peterskyrkan, eller Basilica di San Pietro in Vaticano som den heter på italienska här katolismens huvudkyrka.

Du behöver inte vara religiös för att besöka kyrkan, utan det är ett besöksmål som passar bra för alla som uppskattar vackra byggnaden. Dessutom är det nästan ett måste att besöka Vatikanstaten när du väl är Rom, det är trots allt världens minsta land.