5 städer i Europa som passar för cityresor

En semesterresa behöver inte vara en solresa till en charterresort utan cityresor kan vara minst lika avkopplande och passar framför allt dig som gillar att upptäcka platser och ha en semester med mycket aktivitet. Boka din resa via en bra resebyrå om du vill ha hjälp. Här kommer våra fem tips på städer i Europa som passar utmärkt för stadsresor.

1.    London

London är kanske det mest populära resmålet för cityresor och det är inte svårt att förstå varför. Här finns det mesta, spännande sevärdheter, bra shopping, kultur, nattliv och trevlig lokalbefolkning. Från Stockholm tar det cirka 2,5 timme att flyga till London.

Gillar du storstadspulsen och men vill hålla dig inom Europa är London nästan ett självklart val. Här är det liv och rörelse dygnet runt, och här finns verkligen något för alla smaker. Självklart får du inte missa Big Ben, Westminister Abbey eller Buckingham Palace, men även om byggnader inte är ditt största intresse finns här gott om saker att göra.

Vad sägs som en shoppingrunda? Välj om du vill spara på pengarna och besöka Primark eller om du vill satsa på kvalitet och hellre besöka anrika Harrods. Efter shoppingrundan kan du fylla på energin med fish and chips och en pint öl.

Tänk på att Storbritannien inte längre är en del av EU och från 1a oktober 2021 krävs det pass för inresa, nationellt ID-kort är inte längre tillräckligt.

2.    Rom

En weekendresa till Rom är det självklara valet för dig som är intresserad av historia. Cityresor till Rom är populära året runt, men vi rekommenderar att du möter våren där eller drar ut på sommaren och åker dit tidig höst. Rom blir nämligen extremt varmt på sommaren vilket kan bli jobbigt på stadsresor.

Även om du inte gillar historia har Rom mycket att erbjuda, här kan du äta god italiensk mat, dricka gott kaffe eller shoppa märkeskläder på någon av de anrika modehusen. Självklart avslutar du dagen med ett gott italienskt vin.

Till Rom flyger du på strax över tre timmar från Stockholm, och här finns gott och hotell att välja på i alla olika prisklasser.

3.    Berlin

Söker du ett resmål som känns hippt och trendigt för din cityresa? Då kan Berlin vara det rätta valet för dig. Till skillnad från övriga Tyskland, som många gånger kan kännas lite väl traditionellt känns Berlin väldigt modernt och framåt.

I Berlin finns en hel del att se och självklart finns det sevärdheter och besöksmål kopplade till Berlinmuren och andra världskriget. Besök exempelvis Check Point Charlie, DDR-museet eller minnesmonumentet över Europas mördade judar.

Men framför allt tycker vi att du bör besöka Berlin för alla trendiga restauranger och nattklubbar som finns här. Vi kan också rekommendera en julresa till Berlin, eftersom Tyskland är känt för sina julmarknader.

Du flyger till Berlin på cirka 1 h 40 minuter från Stockholm.

4.    Prag

Cityresor till Prag har blivit alltmer populära, och en stor anledning till det är nog att det är mycket prisvärt att spendera några dagar där. Priserna i Tjeckien är mycket lägre än i många andra europeiska länder vilket självklart gillas av många resenärer.

Under en semester i Prag kan du njuta av historia, kultur och även god mat och dryck. Just mat är kanske inte det första man tänker på när man överväger en resa till Prag, men traditionell tjeckisk mat kan faktiskt vara riktigt gott – och för att inte tala om ölen!

Är du en öldrickare är Prag ett självklart resmål. Att svalka sig med en god lokal öl under en sommarresa till Prag är att rekommendera. Du flyger till Prag på två timmar från Stockholm.

5.    Köpenhamn

Vill du inte resa lång under din cityresa kan vi rekommendera Köpenhamn. Trots att det ligger så pass nära Sverige bjuder Köpenhamn på en helt annan känsla än vad den svenska huvudstaden gör. Danskarna är kända för att vara lite mer avslappnade och bra på att njuta av livet.

Här kan du shoppa på Ströget, åka karusell på tivoli, strosa runt i Christiania eller äta smörrebröd till lunch. Du kan flyga till Köpenhamn direkt från Stockholm på cirka en timme. Befinner du dig i södra Sverige tar du enkelt tåget ifrån Malmö direkt in till centrala Köpenhamn.