Kostnad för att åka och se fotbolls-EM 2021

Exakt vad det kostar att åka och se fotbolls-EM 2021 beror på vilken match du vill se. Biljetterna kostar olika mycket i olika städer samt att priset också varierar beroende på hur långt in i mästerskapet matchen är. Du behöver sedan lägga till kostnaden för hotell, mat och lite fickpengar.

Vad blir den totala kostnaden för att se EM 2021?

Räkna med att den totala kostnaden för att se en match under EM 2021 landar på runt 7 000 – 10 000 kronor. Då har vi räknat på att hotell kostar cirka 1 500 kronor per natt och att du behöver bo två nätter på hotell, och att du behöver 1 000 kronor per dag till mat, dryck och övriga små utgifter.

De billigaste biljetterna under gruppspelen kostar från 30 euro medan de dyraste biljetterna till slutspelet i London kostar 945 euro per biljett. Det totala priset kommer därför variera mycket beroende på vilken match du vill se, eftersom biljettpriset varierar så kraftigt. I vår beräkning räknar vi med ett biljettpris på upp till 3 000 kronor.

Vill du resa till London för att se finalmatchen som går av stapeln söndagen den 11e juli får du räkna med en kostnad på cirka 2 000 kronor tur och retur för en flygbiljett. Även resa till övriga städer kommer troligen att kosta dig runt ett par tusenlappar.

Prisskillnad för olika matcher

Olika matcher har olika biljettpriset, dels beror det på vilken stad matchen spelas i men också vilken typ av match det här. Biljettpriset för matcherna under gruppspelen och åttondelsfinalerna är betydligt billigare än biljettpriset för matcherna under slutspelet.

Tre olika prisklasser på biljetterna under EM 2021

Under alla matcher i EM 2021 finns det biljetter i tre olika prisklasser. Biljetterna är uppdelade enligt följande:

  • Kategori 1 – Långsida
  • Kategori 2 – Hörnet på arenan
  • Kategori 3 – Kortsida

Kategori 1 är den dyraste biljettklassen eftersom de platserna är de bästa. Kategori 3 är de billigast eftersom du där får sämst sikt över spelplanen. Priset mellan kategorierna skiljer sig rätt rejält, i kvartsspelet kan de billigaste biljetterna gå på cirka 30 euro medan de dyraste kostar upp emot 230 euro.

Ansökan för att få biljetter till EM 2021

Som vi alla vet så är EM 2021 inte som andra EM har varit på grund av den rådande coronapandemin och antalet biljetter har varit begränsade. UEFA beslutade att varje deltagande land i en match ska få tillgång till 20 % av biljetterna som delas ut till en match. Exakt hur många biljetter som säljs till varje match varierar beroende på arenans storlek.

För att få tillgång till en biljett krävs det att man har gjort en ansökan till UEFA, och sedan haft lite tur. Men eftersom EM egentligen skulle äga rum 2020 påbörjades biljettförsäljningen redan 2019, och det finns idag väldigt liten möjlighet att få tag på biljetter till någon match.

Biljetterna säljs direkt av UEFA och det är på deras hemsida du ska hålla utkik efter eventuella biljetter som släpps. Har du ingen möjlighet att gå på finalen kanske du i alla fall kan åka på en cityresa till London och se finalmatchen på en pub, stämningen kommer troligtvis att vara på topp!