Låna pengar till att resa på semester

Det kan kännas mörkt och kallt i början av året, och då uppstår ofta en längtan till soligare breddgrader. För den som inte har ekonomin här och nu att resa iväg finns det dock andra vägar för att åka på semester. I den här artikeln diskuterar vi upplägget att låna pengar till att resa.

5 saker att tänka på innan du ansöker om semesterlån

  1. Planera resan till lågsäsong för att kunna låna mindre.
  2. Försäkra dig om att du har ekonomiska marginaler att betala tillbaka.
  3. Använd egna sparade pengar i den utsträckning du kan.
  4. Jämför olika långivare för att få mest fördelaktig ränta.
  5. Använd ett kreditkort på resan som matchar dina lånevillkor.

Är det möjligt att låna pengar till resa?

Du kan låna pengar till en resa genom privatlån eller konsumtionslån. Du måste vara minst 18 år för att låna och beredd att betala tillbaka lånet med ränta. En annan avgörande faktor för möjligheterna till semesterlån är förstås din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar.

Den stora skillnaden jämfört med andra typer av konsument- och privatlån är att det inte finns något konkret värde i det du använder pengarna till. Du kan inte sälja dina minnen från en semesterresa på samma sätt som du kan kan sälja en lägenhet eller en bil och betala av lånet på det sättet.

Ovanstående är viktigt att ha i beaktande när du ansöker om ett semesterlån. Även om du har en drömresa till Rom eller London inom räckhåll med hjälp av ett lån måste du också tänka längre fram. Försäkra dig själv om att du har möjlighet att betala tillbaka utan att ruinera dig själv.

Är det vanligt att låna pengar till att resa?

Att låna pengar till att resa är vanligt. Drygt två miljoner svenskar betalar för närvarande av någon form av konsumtionslån, och enligt Advisa lånar 5% för att finansiera resor. Det är fler än de som ansöker om lån för att exempelvis renovera fritidshus eller köpa båt.

Det kan anses överraskande att många lånar pengar till att resa eftersom det är en så kort upplevelse. Åtminstone jämfört med att köpa bil, renovera eller lösa ut andra lån. Uppenbarligen lockas svenskar mycket av att resa, så mycket att de i stor utsträckning lånar för att göra det möjligt.

Fördelar med att låna pengar till resa

  • Chans till en drömresa som annars inte vore möjlig.
  • Du behöver inte ge banken någon säkerhet för privatlån.
  • Möjlighet till lån med stor frihet.
  • Ett sätt att komma iväg snabbt om du kan betala tillbaka.

Finns det några risker med att låna pengar till resa?

Precis som med alla typer av lån finns det alltid en risk även med att låna pengar till resa. Eftersom du kommer att behöva betala ränta på ditt lån betalar du alltid mer än den summan du lånar och du kan behöva betala tillbaka din skuld under lång tid.

Se alltid över din personliga situation innan du tar ett privatlån för att åka ut och resa. Du har inte tryggheten att du kan sälja det du konsumerar för att betala tillbaka lånet. Har du låg inkomst bör du vara extra försiktig med att ta lån för att inte riskera att hamna hos Kronofogden.